Zachránit libyjské islamisty

22. 3. 2011

KD│ Zatímco zesiloval mezinárodní tlak, Muammar al-Kaddáfí po celé týdny znovu a znovu trval na tom, že povstalecké síly, s nimiž ve východní Libyi bojuje, jsou napojeny na al-Kájdu. Samotný fakt, že to řekl Kaddáfí, zřejmě postačoval k tomu, aby prakticky všichni komentátoři toto tvrzení rovnou odmítli. A pro případ, že by pochybnosti o zdroji nestačily, máme New York Times, aby vyslaly zpravodaje do Derny - jednoho z východolibyjských měst v centru předpokládaného islamistického povstání, a ujistily nás, že tam nic takového není k nalezení.

Jenže problém je v tom, že to nebyl jen Muammar al-Kaddáfí, kdo označil pobřežní města v oblasti východolibyjského regionu Kyrenaika za základny islamistů. Stejně tak to učinili i analytici Combating Terrorism Center při Vojenské akademii Spojených států ve West Pointu. Zjištění posledně jmenovaných se opírá o takzvané Sindžarské seznamy: Ukořistěné personální záznamy identifikující zahraniční bojovníky, kteří se připojili k al-Kájdě v Iráku mezi srpnem 2006 a srpnem 2007. (Celá studie je online dostupná ZDE. Na relevanci studie ve vztahu k situaci v Libyi poprvé upozornil v příspěvku na blogu Andrew Exum, ZDE.)

Statistická studie personálních záznamů al-Kájdy provedená analytiky z West Pointu dospěla k závěru, že jedna ze zemí poskytla "mnohem více" zahraničních bojovníků na jednoho obyvatele než kterákoliv jiná: jmenovitě šlo o Libyi. A co víc, záznamy ukazují, že "naprostá většina libyjských bojovníků, kteří do Sindžarských seznamů uvedli své domovské město, pocházela ze severovýchodu země". - Zvlášť vynikají příspěvky dvou měst. Jedním z nich je to, které se za poslední měsíc stalo důvěrně známým: Benghází. Druhým je právě Derna: Město, v němž byl podle libyjských vládních zdrojů na počátku nepokojů vyhlášen islámský emirát...

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 22.3. 2011