Egypt bude dodávat plyn Izraeli, ale nikoliv za "Mubarakovy", ale za tržní ceny

31. 3. 2011

ŠOK│ Egypt obnovil dodávky zemního plynu do Izraele a Jordánska. Před dvěma dny ovšem informoval Jordánsko, že cena plynu vzroste ze 3 na 6 až 7 USD (tj. přibližně z 53 Kč na 105 až 123 Kč) za milion BTU.

Zdražení má "odrážet tržní cenu," uvedl izraelský ekonomický portál Globes. Egyptská společnost East Mediterranean Gas (EMG), která vlastní a provozuje plynovod Ariš -- Aškelon, uzavřela smlouvu o dodávce zemního plynu s izraelskými firmami v hodnotě 15 miliard dolarů.

Eretz.cz ZDE

V neděli ovšem mělo dojít na terminálu k další další sabotáži, která měla plynovod na Sinaji opět vyřadit. Šest ozbrojenců vniklo do areálu terminálu plynovodu ve vesnici El- Sabil, poblíž El-Ariše, přemohli stráž a instalovali výbušné zařízení, které se ovšem nepodařilo odpálit. A tak byli útočníci nakonec zneškodněni hlídkujícími vojáky . Egyptské opoziční síly opakovaně vyjádřily svůj nesouhlas s politikou bývalého režimu vůči prodeji egyptského plynu do Izraele za nižší ceny než na mezinárodním trhu. Před týdnem ministr pro ropu a plyn, Abdoul Allah Ghurab řekl, Egypt přezkoumá ceny plynu prodávaného do Izraele a dalším zemím s tím, že současná cena byla už upravena a je zde možnost dalšího zvýšení cen při podpisu nových smluv. Ministr také novinářům řekl, že ceny jsou předmětem pravidelných revizí. Bývalý egyptský ministr vnitra Sameh Fahmy byl trestně stíhán od začátku března kvůli obvinění z plýtvání veřejných prostředků za to, že podepsal smlouvy s cizím státem (Izraelem) za ceny nižší, než jsou mezinárodní standardy na trhu.

Biky A Masr: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 31.3. 2011