Proč jsem právním nihilistou

31. 3. 2011 / Pavel Urban

Jak bude vypadat svět bez práva, bez řádu, který si lidstvo samo stanovilo po 2. světové válce? ptá se Václav Jumr. Stručná odpověď zní : tak jako doposud. Gumový výklad rezolucí i práva OSN není nic nového, ostatně sám Jumr jeden příklad uvádí. Daleko víc je ovšem rezolucí, které výkladu ani praktického uplatnění nedošly vůbec.

Pokud by proti právu OSN jednaly pouze velmoci, bylo by to špatné. Jak ovšem víme, ignorovat rezoluce OSN mohou i lokální, mezinárodně izolovaní trpaslíci, pokud je nikdo není ochoten zpacifikovat. Příkladem byli svého času bosenští Srbové. Lze se na to ovšem podívat i z druhé strany. Dejme tomu, že by Srbové přistoupili na podmínky mezinárodního společenství a stáhli se z některých pozic. Následně by pak Muslimové a Chorvati zesílili a využili ústupku k totálnímu útoku. Dokázala by OSN zachránit bosenskosrbskou republiku před zničením a její obyvatele před exodem, jaký postihl jejich soukmenovce z chorvatské Krajiny? Asi ne. Ale zcela určitě by jej odsoudila jako protiprávní ...

Podobnými příklady z poválečného světa by se dalo dláždit. Pokud by OSN existovala dva tři roky, mohlo by jít o dětskou nemoc. Ale po více než šedesáti letech je zřejmé, že chyba bude někde jinde.

Je otázka, zda právo a řád, který hájí Václav Jumr, není pouhým šidítkem pro duše těch, kteří to právo a řád nikdy doopravdy nepotřebovali a tak si mohou hrát na to, že funguje. Zda bychom na pravidla OSN neměli pohlížet jako na obdobu diplomatického protokolu. Ten může mnoho věcí usnadnit, může předejít mnoha nedorozuměním, sám o sobě ale nic nevyřeší. A jeho porušení je sice špatné, ale není to zločin.

V jedné konkrétní věci bych Václava Jumra opravil : válka na Korejském poloostrově nezačala po sporném hlasování OSN, ale po masivním útoku severokorejské armády na jih. Ten byl v pořádku? Patrně ano, severní Korea se za žádné sporné hlasování OSN neschovávala. V tom případě ovšem není důvod, proč by někteří "historici" neměli vyjadřovat podporu nacistickému tažení proti Sovětskému svazu. Útočil snad Hitler na základě protiprávního rozhodnutí OSN?

Za těchto okolností se i já, co se OSN týče, hlásím k právním nihilistům. Ne, že by se mi líbilo, když silné státy nastolují válkou vlády ve slabších zemích. Obávám se ale, že právní antinihilismus situaci ještě zhorší, pokud je to ještě možné.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 31.3. 2011