15. 5. 2011: POCHOD MILIÓNŮ - Po tuniské, egyptské, a libyjské intifadádě nadešel čas pro palestinskou intifádu

31. 3. 2011

ŠOK│ Po facebooku a arabském internetu se šíří výzva, aby se 15. května všichni Palestici z Libanonu, Sýrie, Jordánska, Egypta, z pásma Gazy a Západního břehu naráz vrátili do své vlasti 15. května po poledni modlitbě. 15. květen byl podle organizátorů vybrán, protože jde o 63. výročí založení Izraele v roce 1948.

Akce nazvaná "Třetí džihád" či "konec okupace" má podporu Organizace pro osvobození Palestiny. Demonstranti si mají připravit "hadřík a trochu octa či citron a brýle jako ochranu před slzným plynem, hliníkové hrnce na ochranu před gumovými projektily, olivovou ratolest znamenající mírový charakter protestu, spreje s barvou pro nástřik na plexisklové štíty přileb vojáků v případě konfrontace, spací pytel a lékárničku, vodou s mýdlem pro polévání pneumatik vojenských džípů, aby dostaly smyk".

Palestinský premiér Salám Fajad podpořil myšlenku na vyhlášení bezletové zóny nad Palestinou. Argumentace je jednoduchá a převzatá z té evropské, která legitimizovala revolty v Tunisu, Egyptě i vytvoření bezletové zóny nad Libyí a bombardování Kaddáfího vojáků americkými raketami a britskými stíhačkami.

"Právo na návrat je právní, politické, lidské, mravní a náboženské právo, které je neodvolatelné a neomezená v čase. ...Požadujeme realizaci tohoto práva prostřednictvím hromadného návratu milionů Palestinců na území historické Palestiny. Každý uprchlík a vysídlená osoba se vrátí do své země a do domu, ze kterého musel uprchnout či odkud byl vyhnán." "Všechny rodiny židovských osadníků z oblasti Galileje, a to i z oblastí Safed, Tiberias, až po Acre, musí pokračovat do přístavu Haifa a na palubě lodi zpět do zemí jejich původu v Evropě," vysvětlil záměr jeden z organizátorů kampaně.

WND: Strategy to invade Israel posted on Facebook - Campaign states goal: 'May the state of the sons of Zion fall' ZDE

Před několika týdny, Rada bezpečnosti OSN rozhodla zavést bezletovou zónou nad Libyí, zaměřená na ochranu libyjských civilistů. Výsledkem bylo, že se otevřeně přidala na stranu protikaddáfíovských vzbouřenců. Minulý týden izraelské stíhačky bombardovaly několikrát okupované pásmo Palestiny , zabíjeli civilisty a děti. Izraelská letadla také napadla suverénní nebe Libanonu, jak se běžně stávalo už dříve, v rozporu s mezinárodním právem.

Palestinské organizace občanské společnosti nyní vyzvaly Radu bezpečnosti a mezinárodní společenství k ochraně palestinského lidu a zákazu těchto smrt přinášejících letů nad Palestinou, stejně, jak byly zakázany nad Libyí. Podobný názor vyjádřil i vůdce Hamásu Ismaíl Haníja a palestinský premiér Salám Fajad. <"p>

Různé frakce v Gaze se mezitím dohodly na příměří. Zatímco Hamas a Fatah diskutují jednotu, izraelský premiér Palestince varoval, že taková jednota ukončí jednání s Izraelem. "Bez americké vojenské, ekonomické a diplomatické podpory by Izrael nemohl v žádném případě vykonávat nelegální obležení Gazy, bombardování civilistů, nehorázné porušení mezinárodního práva a světové konsensu, a udržovat projekt nelegálních osad, útlaku a apartheidu", tvrdí palestinští aktivisté.

AIC: No-Fly Zone Over Palestine: Ban Israeli Bombardments of Gaza, End US, EU Support for Israeli War Crimes ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 31.3. 2011