Kaddáfí vyslal do Londýna vyjednavače

31. 3. 2011

Deník Guardian přináší ve čtvrtek večer exkluzivní informaci, že libyjský plukovník Kaddáfí vyslal do Londýna tajně vyjednavače. Britské zdroje potvrdily, že Londýn nedávno navštívil Mohammed Ismail, vysoký poradce Kaddáfího syna Saifa al-Islama. Západní vlády ale za posledních čtrnáct dní vyjednávaly s celou řadou představitelů Kaddáfího režimu. Podle Guardianu to může znamenat, že činitel Kaddáfího režimu vyjednávají o podmínkách odchodu.

Informace o nedávné Ismailově návštěvě v Británii přicházejí bezprostředně poté, co do Británie emigroval Moussa Koussa, libyjský ministr zahraničních věcí a bývalý šéf libyjských výzvědných služeb, který byl hlavním kontaktem Británie s Kaddáfího režimem od začátku devadesátých let.

Británie od Moussy Koussy nyní v pohovorech získává informace. Zároveň prý přicházejí spekulace, že Kaddáfího synové, nejvíce Saif al-Islam, Saadi a Mutassim, chtějí nalézt způsob, jak ukončit krizi v Libyi.

"V poslední době existují sílící důkazy, že synové hledají způsob, jak odejít," řekl jeden západní diplomatický zdroj.

Podle depeší, které zveřejnily Wikileaks, Ismail zastupoval libyjskou vládu při vyjednáváních o nákupu zbraní a vystupoval také jako vyjednavač o vojenských a politických otázkách.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 31.3. 2011