Město kultury zbourá Dům kultury

1. 4. 2011 / František Řezáč

Pokud se něco nestane, bude brzy na místě Domu kultury v Plzni na Americké třídě stát obchodní monstrum se stovkami parkovacích míst pro auta. Britské listy o tom již před časem informovaly. Tento nový obchodní objekt zaujme nejen místo DK, ale potáhne se podél ulice skoro až k nádraží (na snímku vpravo nahoře). Nahradí také tržiště, které nyní zaujímá část terasy DK. Aby tu nebylo málo krámů, za obchocním centrem Aréna, jak se to neotřele jmenuje, zůstane bývalý Prior, dnes Tesco. Alej vzrostlých stromů vpravo, která nyní spoluvytváří charakter ulice od mostu k nádraží, bude pokácena. Aréna bude mít pouze tři vchody, "díry" jak se vyjádřil autor DK ze sedmdesátých let Ing. arch. Miroslav Hrubec.

Návštěvník s ocitne v tzv. atriu obklopeném jednotlivými obchody a bude si moci připadat jako kdekoli jinde u dálnice či na předměstí. Jenže OC Aréna nebude na předměstí ani u dálnice, nýbrž v bezprostředním sousedství historického centra Plzně, Evropského města kultury 2015. To začíná hned za řekou.

Pokud se něco nestane. Co by se mělo stát, prezentovala minulý čtvrtek na tiskové besedě iniciativa www.arenu-ne.cz spolu s občanským sdružením KULTURA(K) VÍTĚZÍ.

V první řadě by měla být provedena studie celého architektonicky cenného území mezi řekou Radbuzou, Sirkovou ulicí u nádraží a Americkou třídou. To už správa města v první fázi protestů přislíbila. Jenže nedávno sdělila, že na to nemá peníze, že není dost času, že by se investor zlobil - samé závažné důvody, jedná-li se o vzhled města v budoucnosti na desítky let.

Architekt Hrubec předložil na tiskovce svůj alternativní návrh, který využívá cennou nosnou konstrukci DK a dává mu nový vzhled se zachováním dosavadních kulturních funkcí. Zároveň umožňuje dostavbu území pro obchodní účely, ovšem ve formě odpovídající středu města a blízkosti historického jádra.

Také mladí architekti mají jiné představy a trvají na tom, aby dostali šanci v soutěži, kterou by město mělo vypsat.

Dům kultury, který si kdysi vysloužil přezdívku "Dům hrůzy u Radbuzy", se přes počáteční rozpaky stal oblíbeným místem, nejen obyvatel Plzně. Je v něm velký sál pro pořádání plesů a koncertů, kongresový sál, malé sály pro různé formy zájmové činnosti a výstavy. Každý rok se zde pořádají různé zavedené akce, jako je například veletrh cestovního ruchu, soutěžní přehlídka Žebřík apod. Je v něm také malé divadlo Miroslava Horníčka.

Po likvidaci plzeňského výstaviště, nahrazeného nudnou keramickou krychlí OC Plazza, se nyní uzavře kruh obchodních domů a patrových parkovišť kolem staré Plzně. Byl to sen bývalého primátora Rödla, který kdysi ve svém proslulém článku v MFD vyložil, jak si to představuje: Z okrajové čtvrti Doubravka, kde bydlel, by přece nemohl jezdit do centra trolejbusem jako nějaký šupák, ale hezky autem (3km) do parkovacího domu a pak přes ulici do kavárny s přáteli na kafíčko, přímo na náměstí u katedrály, nějakých pouhých sto metrů, to už se dá ujít pěšky.

Jeden parkovací dům už se dokončuje, další chystají, třeba hned přes řeku vedle muzea naproti Domu kultury, pardon, naproti Aréně. O podobě budoucí Plzně tak rozhodnou inženýři zcela jiných profesí, nežli je architektura. Pokud se něco nestane...

Fotografie Martin Potůček pro Britské listy

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 1.4. 2011