KRIZE ČESKÉ VLÁDNÍ KOALICE:

Nekompetence, zlodějna a podvádění

7. 4. 2011 / Boris Cvek

Původně jsem Věci veřejné považoval za nejpodivnější, populistickou, asociální stranu vládní koalice, za stranu sbírající body na boji proti bezdomovcům a narkomanům. Po utvoření Nečasovy vlády jsem však musel dát zapravdu těm, kdo tvrdili, že Věci veřejné budou ze všech tří vládních stran nejvíce hájit sociální smír ve společnosti, byť to dělaly tak podivným způsobem, jako je snížená DPH na chlebu a mlíku.

Líbilo se mi, když se John a Bárta postavili na stranu Michálka (byť dnes stojí na straně Vondry, a to z toho důvodu, že se bojí následků Vondrova pádu pro pozici Nečase v ODS) proti současnému ideovému šéfovi ODS Drobilovi, a to jsem dokonce chtěl Věci veřejné v dalších volbách do Sněmovny i volit. Dnes se však ukazuje pravdivost slov, která jsem o Věcech veřejných napsal čerstvě po volbách:

"Je to, podle mého názoru, strana, kterou volili ti, kdo chtěli potrestat všechny etablované politiky en bloc. Jestli tím však nevytáhli z klobouku jen nesourodého démona se sládkovskými sklony, to ukáže až čas. V zásadě bych si dovolil prorokovat, že nynější nesourodá skupina "přeběhlíků" ve Sněmovně se díky právě skončeným volbám jen rozroste a přejmenuje na Věci veřejné. Zdá se, že z toho mají strach samotní vůdci této strany, když chtějí hystericky a protiústavně své poslance nutit ke stranické poslušnosti pod pohrůžkou drakonických pokut. Je dost možné, že poslance za VV bude muset budoucí vláda korumpovat, aby vůbec nějakou agendu prosadila."

Bohuslav Sobotka má pravdu, že lidé jako Škárka či Bárta (a já říkám, že zdaleka největší skandál učinil John svým úkolováním policie ve prospěch své politické strany) by po nejnovějším skandálu ve slušné západní společnosti sami rezignovali na své politické funkce (včetně poslaneckého mandátu).

To by ale musel odejít z vlády i Vondra, Dobeš (který zaměstnal Bátoru pouze na doporučení Hradu) a vlastně i premiér Nečas za své chování v případu Drobil.

Jednou z variant rekonstrukce vlády, jež podle serveru ČT24 přichází v úvahu, je vytlačení VV do opozice (o což by prý stála ODS) a opření vládní politiky o některé vybrané poslance této strany, kteří by přeběhli mezi nezařazené (uvažuje se prý o Kočí a Humlovi, který má stejně být vyhozen z poslaneckého klubu VV).

Poměry uvnitř VV, jak pronikaly ven, byly vždycky velmi divné. Bárta např. důsledně popíral a popírá, že je faktický šéf strany, přitom je jasné, že jeho osobnost vysoce převyšuje Radka Johna i všechny ostatní politiky VV, kteří jsou jen do počtu nebo slouží jako reklama na fyzickou krásu.

Bártovo marné ujišťování, že VV nejsou jeho stranou, nabourává i tak skandální dopis jeho manželky Klasnové, v němž píše vedení strany, že opustí vládu kvůli "totalitní vládě" svého manžela.

Lze si také snadno představit, že Bárta své poslance všelijak nutil k disciplíně, včetně úplatků. John si jako ministr vnitra proti sobě poštval většinu policistů a od začátku nedokázal vysvětlit veřejnosti, co vlastně dělá a proč to dělá.

O tom, že je to oproti Miroslavu Kalouskovi slabý a nezkušený politik, taky nikdo nepochybuje. Na Johnově místě by jiný politik proti Kalouskovi mohl dokázat víc, ač John stále opakuje, že to není pravda. Aby potom plně dokreslil svou profesionalitu, emocionálně úkoluje policii, aby vyšetřila jeho trestní oznámení ve prospěch jeho politické strany.

Podtrženo a sečteno: vládní většina ve Sněmovně se skládá

1. z drobilovské ODS, již vede prezident Klaus, který označil statečného úředníka Michálka, bojujícího proti korupci, za lumpa,

2. z TOP09, která žije v zajetí téměř ultrapravicového přesvědčení, že nás musí zachránit před neexistujícím "řeckým scénářem" zlodějskými reformami, během nichž různí kmotři rozkradou naše peníze, a nakonec

3. z Věcí veřejných, které jsou, jak je stále patrnější, podnikatelským projektem ministra Bárty, poněkud amatérským a zfušovaným (když i vlastní manželka proti němu píše stranickému vedení výhružné dopisy).

Spekulace o odchodu VV z vlády na serveru ČT24: ZDE

Na tomtéž serveru lze najít i informaci o vzpouře Kateřiny Klasnové proti manželovi: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 7.4. 2011