Ve vodě z vodovodu v Dillí je přítomen gen, způsobující nevyléčitelnost bakterií

7. 4. 2011

Gen NDM-1, který způsobuje u celé řady bakterií odolnosti vůči antibiotikům, byl nalezen ve vodě z vodovodu v indickém hlavním městě Dillí. Je to znepokojující zpráva pro celý svět.

V časopise Lancet Infections Diseases publikoval Timothy Walsh s vědeckým týmem z Cardiff University článek, v němž zdokumentoval, že zmíněný gen je silně přítomen ve vodě z vodovodu v tomto indickém městě.

NDM-1 způsobuje, že mnoho druhů bakterií, včetně E coli a klebsiella pneumoniae získávají odolnost vůči silným antibiotikům jménem carbapenemy, které se užívají, když normální antibiotika nepůsobí. Gen se rozšířil i do bakterií, které způsobují choleru a úplavici. "Úplavice, způsobená takto pozměněnou bakterií, je zcela nevyléčitelná," konstatoval Mark Toleman, jeden z autorů studie.

Článek vychází v Den světového zdravotnictví, který je letos věnován zbývajícím antibiotikům, která ještě+ máme. Světová zdravotnická organizace varuje, že více než 25 000 lidí umírá každoročně jen v Evropské unii na infekce, způsobené bakteriemi odolnými vůči antibiotikům.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 7.4. 2011