Další plagiátor(ka) z řad německých politiků

13. 4. 2011 / Kay Čejka

Plagiátorské kauzy a aféry kolem vysokoškolských „rychlokvašek“ se zdánlivě odehrávaly pouze na české scéně. Pak ale byl v polovině února z plagiátorství nařčen tehdejší německý ministr obrany Karl Theodor zu Guttenberg. Zpočátku obvinění, že pasáže své doktorské práce opsal od jiných autorů bez udání řádného citátu odmítal jako „abstrusní“ (nejasný, nepochopitelný). O tři dny později již připouštěl, že „(...)bez pochyby obsahuje četné chyby. V žádném okamžiku jsem však úmyslně neklamal či úmyslně nerespektoval autorská práva.“

Opět jen o několik dní později se zu Guttenberg vzdal dobrovolně užívání svého doktorského titulu, dokud celou věc neprošetří komise Bayreuthské univerzity.

1. března se Karl Theodor zu Guttenberg definitivně, vzhledem k velkému tlaku jak ze stran politiků všech partají, tak i vědecké obce a široké veřejnosti vzdal všech svých veřejných pozic. Celá kauza Guttenberg je dodnes v šetření jak vysokoškolské komise, tak státního zastupitelství a Guttenbergovi právníci se v současnosti snaží ze všech sil zabránit zveřejnění závěrečné zprávy univerzitní komise.

Nyní, poté, co si většina Němců myslela, že se podvody v disertačních pracích svých politiků již dále zabývat nemusí, na světlo světa vyplaval další případ.

„Lovci plagiátů“ si nyní vzali do hledáčku političku za liberální FDP a předsedkyni své strany v evropském parlamentu Silvanu Koch-Mehrinovou. Do dnešního dne na stránkách http://de.vroniplag.wikia.com/wiki/Skm zveřejnili 27 stran z disertační práce, kterou Koch-Mehrinová v roce 2000 odevzdala na Heidelbergské filozofické fakultě a které údajně obsahují pasáže opsané od jiných autorů bez řádného označení.

Doktorská práce na téma „Historická měnová unie mezi průmyslem a politikou“ byla zveřejněna v roce 2001, obsahuje 227 stran a na výše uvedené internetové stránce byly některé pasáže označeny jako „plagiat nalezen“ či „plagiat nalezen a ověřen“ (celkem přes 13% z celkového objemu práce).

Osobní referent Koch-Mehrinové na dotaz agentury AFP prohlásil, že se k celé věci nemůže vyjádřit a zároveň odkázal na Heidelbergskou univerzitu, kde je celá práce prozkoumávána.

Mluvčí univerzity potvrdila, že toto pondělí škola obdržela anonymní telefonát o údajných opsaných pasážích v Koch-Mehrinově práci. O tomto telefonátu prý byli informováni děkan filozofické fakulty a rektor školy a celou věcí se má zabývat promoční výbor. Jak dlouho by mělo šetření školy probíhat mluvčí neuvedla, ale pokud by se obvinění potvrdila, byla by zapojena i univerzitní „Komise k zajištění dobré vědecké praxe“.

Celá záležitost přišla pro Silvanu Koch-Mehrinovou v dosti nevhodnou chvíli. Liberální politička z jihoněmeckého Bádenska-Württemberska měla ambice na jeden ze tří postů vice-šéfa FDP, ale zemská stranická organizace se před několika dny rozhodla nominovat na květnové volby pouze ministra pro rozvojovou pomoc Dirka Niebela. Koch-Mehrinová ale zatím zůstává předsedkyní německých liberálů v evropském parlamentě a také ve vedení strany na spolkové úrovní.

Další plagiátorská kauza je pro již tak těžce zkoušenou vládní koalici, další přítěží. Po eskapádách ministra zahraničí v otázce nasazení německé armády v Libyi, silně diskutovaném převratu v postoji k atomovým elektrárnám a jejich následném moratoriu a podobné kauze oblíbeného ministra obrany Karla Theodora zu Guttenberga je důvěra občanů ve vládu a její politiku silně otřesena. Již v zemských volbách se voliči otočili k vládním stranám zády a potrestaly je tímto za jejich nekalé, nesmyslné a nevysvětlitelné počiny. Doufejme, že se vláda již přiučila a bude si počínat s větším rozmyslem, nebo alespoň bude schopnější v utajování nedostatků koaličních politiků i svých vlastních. Doufejme také, že voliči na tato selhání nezapomenou tak rychle, jak tomu bohužel u dnešní krátkozraké a zdánlivě senilitou trpící společností bývá a vzpomenou si při příštích volbách.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 13.4. 2011