Cena pro Reportéry ČT je trapným omylem

15. 4. 2011

tisková zpráva

Česká televize 14. dubna hrdě oznámila, že její Reportéři ČT získali Novinářskou cenu 2010 od Open Society Fund a to za díly věnované kauze Diag Human. Je to velký omyl poroty a ostuda celé soutěže. Autoři oceněných reportáží - Michael Fiala a David Havlík - by naopak zasloužili nějakou Anticenu, třeba Popletové roku 2010. Jejich příspěvky o kauze Diag Human jsou totiž zcela neobjektivní, nevyvážené, místy lživé a manipulativní a pouze nekriticky omílají teze švýcarského podnikatele a jeho advokáta.

Ocenění je navíc založeno na blábolu, že Reportéři ČT svou investigativní prací ušetřili daňovým poplatníkům nějaké peníze. To je věcně i právně naprostý nesmysl a porota si měla ověřit pravdivost takového tvrzení. Pravda je totiž právě opačná: pokud redaktoři České televize ušetřili peníze, pak jenom firmě Diag Human, po které je chtěli (a nikoliv po státu!) někteří její údajní věřitelé. Redaktoři ČT dosáhli jediného: svou neprofesionalitou udělali P.R. kampaň firmě, která se snaží získat od českého státu odškodné v neuvěřitelné výši 9 miliard korun. Pro tuto firmu to bylo P.R. zdarma, ale popletené redaktory si bohužel platíme ze svého my všichni koncesionáři.

Vše o kauze najdete na webu www.anikorunu.cz. Specificky k Reportérům ČT je tu i soupis prohřešků proti novinářské objektivitě a podrobný komentář k jednomu z dílů.

Vyzývám porotce soutěže a i samotný Open Society Fund, aby se skutečně s kauzou seznámili a případně vzali své hodnocení zpět. Pokud se má zlepšit mediální prostředí v České republice, pokud má být podporována skutečně seriózní novinářská práce, není možné nám všem dávat na odiv bulvární suterén veřejnoprávní televize.

Tomáš Cikrt

www.anikorunu.cz

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 15.4. 2011