Hladové nepokoje v Ugandě a Keni

20. 4. 2011

Stephen Omandi škrtá na cenovce oznamující cenu věder kukuřice číslici "55" a píše novou. Obilí teď stojí 60 keňských šilinků. Cena se vlastně zvedla pouze o šest amerických centů; ale pro obyvatele největšího slumu v Nairobi, kde většina lidí musí vystačit s dolarem za den, je 10% nárůst dostatečný na to, aby si už tuto základní potravinu nemohli dovolit.

Ceny potravin rostou po celém světě, částěčně kvůli vyšším dopravním nákladům vyvolaným zvyšováním cen ropy. Světová banka minulý týden konstatovala, že ceny potravin se meziročně zvýšily o 36% a zatlačují lidi hlouběji do chudoby.

Avšak v posledních třech měsících žádný region nebyl zasažen tvrději než Afrika. V Súdánu se ceny pšenice zvedly o 87%. Ceny rýže v Čadu narostly o 30%. A ceny kukuřice v Ugandě, Somálsku, Mozambiku a Keni se vyšplhaly k hodnotě vyšší přinejmenším o 25%.

Stephen Omandi obvykle denně prodával 40 malých věder kukuřice, ale nedávno se stalo, že se mu za celý den podařilo prodat pouze dvě. A zdražit musel, protože vláda zvedla maximální povolenou cenu benzínu a okamžitě se to ceny jídla promítlo. Koncem minulého roku přišlo totéž vědro kukuřice na 35 šilinků.

Zhruba stovka lidí v úterý blokovala dopravu poblíž parlamentu v hlavním kńském městě Nairobi. Den předtím vláda snížila daň na kerosin a naftu, ale protestující tvrdí, že je to nedostatečné. Yash Pal Ghai, ústavní expert, který se demonstrace zúčastnil, vysvětluje, že důvodem byly růst cen a korupce. Nedávno daňový úřad zveřejnil údaj, podle nějž je zhruba třetina daňových příjmů v Keni rozkradena politiky, byrokraty a obchodníky. Přitom někteří lidé si mohou dovolit pouze jediné jídlo denně.

Na západě Keňa sousedí s Ugandou, kde opozice v minulých dnech kvůli cenám potravin a paliv zorganizovala tři celostátní protestní pochody. Policie nasadila slzný plyn a ostrou munici. Thomas Mugisha, dělník v továrně na matrace v hlavním městě Kampale, vysvětluje, že nyní chodí každý den do práce pěšky, protože cena veřejné dopravy se zdvojnásobila. Opoziční poslankyně Alice Alaso rýsuje paralelu mezi situací v Ugandě a Francouzskou revolucí a kritizuje vládu za velké vojenské výdaje v době, kdy si lidé nemohou dovolit platit ani za potraviny. Ceny kukuřice v zemi podle Světové banky meziročně vzrostly o 114%, což je nejvyšší nárůst na světě, a zdvojnásobily se i ceny rýže. Ceny benzínu a masa rostou rovněž, takže někteří lidé si již mohou dovolit pouze fazole, vysvětluje Zaida Namuli z Kampaly.

Světová banka vysvětluje většinu zdražování potravin 21% nárůstem cen ropy v prvním čtvrtletí, který nastal v důsledku nepokojů na Středním Východě a v Severní Africe. Růst cen tekutých fosilních paliv znamená, že produkty jako kukuřice nebo rostlinný olej jsou častěji využívány k výrobě biopaliv. A současně vzrostly i dopravní náklady.

V největším nairobském slumu Kibeře řada lidí jí to, co bohatší nechtějí: Malé sušené sardinky, hovězí plíce a rybí hlavy vyhazované z obchodů a restaurací. Vzrostly zde i ceny dřevěného uhlí určeného k vaření a pitné vody. Někteří z nejmladších obyvatel dostávají potraviny od několika mezinárodních humanitárních organizací.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 20.4. 2011