Strana, které nevadí neonacistické vazby ani Klausova protekce

30. 4. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Hloubku marasmu současné vlády, ovládané prezidentem Klausem, ukazují nové informace o Ladislavovi Bátorovi, jejž prezidentovo okolí vnutilo ministrovi školství (Josef Dobeš za Věci veřejné, který měl být na žádost premiéra odvolán z vlády, ale prezident Klaus premiérovo rozhodnutí zvrátil) jako ekonomického poradce.

Bátora je podle wikipedie původní socialista a národní socialista, který se přes výrazně pravicovou ODA (1993-2001) dostal až do prezidentovy antievropské strany Strany svobodných občanů (zde je od roku 2009).

Mezi lety 2001 a 2008 kandidoval do Sněmovny za Národní stranu a do Senátu za Suverenitu Jany Bobošíkové.

Podle čerstvých informací se Bátora pohyboval na neveřejných schůzkách českých neonacistů a ve své práci "Česká revue - Můj národ" chválí antisemitské dílo předního českého antisemity Rudolfa Vrby.

Je mimořádně skandální, že takový člověk může být na nátlak Hradu poradcem ministra školství.

Věci veřejné se opět ukázaly v pravém světle: není to žádná moderní proevropská strana pro liberální voliče, je to strana, které nevadí neonacistické vazby a Klausova protekce. Srovnejme to s tím, jak se vyčítala Topolánkovi jeho vyjádření pro gay časopis LUI, kvůli nimž nakonec musel odejít z čela ODS.

Bývalý premiér Jan Fischer, který je židovského původu, se dokonce nad Topolánkovými slovy, jež byla nesporně míněna v nadsázce a potom navíc různě překroucena, urazil.

Přitom asi ani Jan Fischer ani nikdo jiný nepodezřívá Mirka Topolánka ze skutečného antisemitismu, naopak ODS se za Topolánka otevřela EU a evropským hodnotám a byla mnohem liberálnější než dříve za Klause i nyní za Klause (vezměte si jmenování Romana Jocha premiérovým poradcem pro lidská práva).

Kde jste tedy, pane Jane Fischere, dnes, kdy je díky intervenci lidí z okolí samotné hlavy tohoto státu na ministerstvo školství napojen člověk s vazbami na nácky a pochvalující si hrdiny českého antisemitismu?

Zastrašil snad všechny antinacisty a antirasisty v Česku prezident Klaus, který naprosto perverzně vystoupil na obranu antisemity Bátory tak, že kritiku na adresu tohoto antisemity a extremisty v českých novinách přirovnal k hilsneriádě, tedy k výbuchu českého antisemitismu a šovinismu proti údajnému vrahovi Hilsnerovi, kterého se zastal proti téměř celému národu sám Tomáš G. Masaryk?

Jsme snad v situaci, že antisemité se nesmějí kritizovat a kritika na jejich stranu je přirovnávána ke zločinům, jež lidé antisemitských názorů spáchali v minulosti na židech včetně zmanipulovaných soudních procesů?

Masaryk by si jistě v očích Rudolfa Vrby nebo dnešních neonacistů a antisemitů zasloužil to, co mu přál už během hilsneriády uvědomělý, čerstvě obrozený a kulturně vyspělý český národ, totiž smrt oběšením (cituji z wikipedie):

"Na Hilsnerovu obranu se jako jeden z mála postavil profesor Tomáš G. Masaryk, který označil rituální vraždu za pověru a pozadí procesu označil za antisemitské, za což si vysloužil nenávist veřejnosti. Za tuto projevenou statečnost se mu dostalo básničky "Zasloužil bys, Masaryčku, jít s Hilsnerem na houpačku!" Po jeho protestech proti rozsudku a na základě dalších znaleckých posudků byl verdikt 25. dubna 1900 zrušen a případ byl kasačním soudem ve Vídni vrácen k novému projednání. Za svou obhajobu si Masaryk vysloužil posměch a odsudky od společnosti i velké části svých studentů."

Další informace o hilsneriádě ZDE

O Bátorovi na wikipedii: ZDE

0
Vytisknout
9922

Diskuse

Obsah vydání | 3. 5. 2011