Protestní shromáždění "ukáže, že v Brně neonacisty nechceme"

1. 5. 2011

čas čtení 2 minuty
tisková zpráva iniciativy V Brně neonacisty nechceme

Proti pochodu neonacistů chystá iniciativa "V Brně neonacisty nechceme" 1.máje 2011 protestní shromáždění na rohu ulice Hvězdová a Bratislavská. Od 11:00 tak budou mít Brňané možnost na legální nahlášené protestní akci vyjádřit svůj nesouhlas s rasistickými provokacemi a pochodem neonacistů.

Účastníci protestního shromáždění vyjádří svůj nesouhlas s pochodem neonacistů na řádně nahlášené akci v lokalitě, kde žije velká část brněnských Romů. Tímto místem na ulici Cejl neonacisté chtějí pochodovat, provokovat a zastrašovat. Na legálním protestu mají možnost Brňané ukázat, že neonacisté ve veřejném prostoru a v politice nemají co dělat. Pochod neonacistů Brnem je provokací, která se nesoustředí pouze na Romy a Romky, ale na všechny menšiny. Protestní akce je striktně nenásilná a otevřená každému, kdo chce aktivně vyjádřit svůj nesouhlas s pochody neonacistů v našich městech.

Na připraveném podiu proběhne hudební produkce Kapely Ivana Hriska spolu s proslovy nahlášených řečníků. Mluvit budou např. profesor Jiří Zlatuška, František Kostlán ze sdružení Romea či předseda židovské obce Pavel Fried a mnoho dalších.

"V Brně neonacisty nechceme" vzniklo jako reakce na skutečnost, že do Brna na neděli 1. května ohlásila svůj pochod Dělnická mládež a DSSS, což je dle názoru iniciativy sdružení blízké rozpuštěné Dělnické straně a napojené na nejtvrdší neonacistické jádro v České Republice.

Mluvčí iniciativy Václav Pecl dodává: "Po zkušenostech s podobnými demonstracemi v litvínovském Janově, Plzni, Přerově a naposledy v Novém Bydžově, se obáváme, že jde ve skutečnosti o pochod nenávisti, který má za cíl využít protiromských nálad ve společnosti. Neonacisté se snaží také sbírat další politické body pro Dělnickou stranu sociální spravedlnosti a totalitářské, nedemokratické myšlenky, které tato strana reprezentuje."

V průběhu dubna iniciativa zorganizovala několik besed s občany, promítání dokumentu či několik divadelních představení věnujících se pochodům nenávisti, romské problematice a xenofobii.

Na webových stránkách iniciativu podpořilo více než padesát organizací a občanských sdružení stejně jako desítky významných osobností veřejného života z České Republiky i zahraničí. Např. Václav Havel, Jiřina Šiklová, Tomáš Halík, Tereza Stockelová, Erazim Kohák, RNDr. Jitka Seidlová, Karl Öllinger.

Iniciativa "V Brně neonacisty nechceme" podporuje všechny prvomájové aktivity na ochranu lidských práv a demokracie a proti projevům xenofobie. Iniciativa neslouží k propagaci žádné politické strany či organizace.

0
Vytisknout
6235

Diskuse

Obsah vydání | 29. 4. 2011