Americký miliardář získal soudní příkaz umožňující mu stíhat osoby, které ho na internetu "pomluvily"

10. 5. 2011

čas čtení 1 minuta

Lord Bacon tvrdí, že výroky zveřejněné na Wikipedii a na dalších dvou serverech ho pomluvily - avšak asi se mu nepodaří donutit je zveřejnit jména "viníků".

Miliardář Lord Bacon, správce amerických hedgových fondů dostal svolení od Nejvyššího soudu v Londýně, aby donutil tři servery - včetně Wikipedie - zveřejnit totožnost internetových komentátorů, kteří ho údajně pomluvili.

Louis Bacon, zakladatel a ředitl firmy Moore Capital Management dostal v pondělí od soudu svolení, aby použil britského soudního příkazu k získání informací od amerických vydavatelů Wikipedie, od deníku Denver Post a od bloggerské platformy WordPress.

Bacon chce několik internetových komentátorů stíhat za údajné pomluvy jeho osoby.

Právníci však upozorńují, že firmy, registrované v Americe, mohou britský soudní příkaz legálně ignorovat. Nadace Wikimedia oznámila, že bude reagovat pouze na americký soudní příkaz; firma Automattic, vlastnící WordPress, uvedla, že pokud britský soud vydá soudní příkaz, totožnost komentátorů zpřístupní a ze serveru odstraní pomlouvačné výroky. Americký list Denver Post zatím nereagoval.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7283

Diskuse

Obsah vydání | 12. 5. 2011