Kdo na místo šéfa MMF?

20. 5. 2011 / Miloslav Štěrba

čas čtení 1 minuta

Francie má svého ambiciózního prezidentského kandidáta v americké věznici. A v New Yorku se soudní budova ocitá v podobné záplavě novinářů, jako zažila ve chvíli soudu s vrahem Johna Lennona. Amerika si umí užít skandál jak se patří. Šéf MMF, Dominique Strauss-Kahn, obviněný s železy na rukou pro pokus o znásilnění. Co víc si média mohou přát? Podobně se zachovali vůči Michaelu Jacksonovi a určitě mají náramky stále připravené pro jinou celebritu -- režiséra Romana Polanského.

Hlavní zainteresovaní, francouzští socialisté, mají také jistotu. Jejich prezidentský kandidát je politická mrtvola. Část Francouzů uvítala zmizení DSK, neboť byl vůči současnému prezidentovi příliš málo odlišný, zejména v ekonomických otázkách měli socialisté obavu, čím je může v samotné předvolební vřavě jejich lídr překvapit. Dnes otázka zní: Kdo na jeho místo? Aby nakonec do druhého kola prezidentské volby nepostoupila kandidátka Front national - Marine Le Penová...

Evropští bankéři také samou radostí neskáčí. I když mají záchranu Portugalska v kapse, je tu jiný problém: uhájit pozici Evropana na místě nejprestižnějším, v čele Mezinárodního měnového fondu. Američanům dlouhodobě patří vedení Světové banky (Robert Zoellick), náš kontinent má více nápadníků, i když se do popředí derou zástupci z Turecka, z BRIC, zejména Číňané. Jenže si sotva umíme představit, jak současný finanční marasmus finančního sektoru "staré dámy" řeší příslušník Říše středu. Jedno je však v souvislosti s obviněním DSK jisté: Evropa ztrácí další znak své světové nadřazenosti.

0
Vytisknout
7565

Diskuse

Obsah vydání | 20. 5. 2011