Vláda: Kdo nejde s námi, jde proti nám -- už zase

12. 6. 2011 / Oldřich Průša

čas čtení 5 minut

Motto: stávkovat či jinak protestovat proti současné vládě by si

měli slušní občané stanovit snad už jako pracovní povinnost.

Nečas a nevčas

Podle předběžného opatření Městského soudu v Praze daly odbory o stávce vědět nevčas. Nevčas se o něm dozvěděli odboroví předáci. Z vyjádření ministra Kalouska vyplynulo, že se o rozhodnutí soudu dozvěděl spolu s Nečasem v pátek večer. Před páteční půlnocí tiskový odbor vlády oznámil, že v sobotu v 14:00 hod. se sejde na mimořádném zasedání vláda a že jsou k jednání přizváni i zástupci odborů. Ti potvrdili, že jim pozvánka došla v pátek okolo 23:30 hod. Nečas s Kalouskem tak na odboráře ušili pěknou boudu (česky: chtěli z nich udělat blbce). Co mohli čekat jiného než, že takový krok k uklidnění situace neprospěje. Neprospělo. Naopak. Projevili totalitní manýry, až oči přecházejí.

Odborové svazy však vyhlásily stávku podle Ústavy nikoliv podle zákona o kolektivním vyjednávání, což je rozdíl. Na právním řádu nezávislý soud však rozhodl.

Kalousek to dobře vymyslel a Nečas mu (opět) skočil na špek. Premiér se stane terčem a TOP 09 se bude opět tvářit, že oni nic, oni muzikant. Na konci minulého století byl nejinteligentnějším lotrem české politiky M. Macek, na počátku nového tisíciletí jej M. Kalousek hravě překonává.

Bylo by zajímavé vědět, kolik ze členů vlády nastoupených za premiérem na sobotní tiskové konferenci ve Strakově akademii sdílelo slova premiérova a Kalouskova a kolik si již uvědomovalo, že jde o další krok jevu, o kterém si je možno položit otázku: může být sám kůl v plotě kolektivní?

Jak se komentátor HN J. Šídlo mýlil v politice

V pátek hodnotil stávku jako dar z nebes pro vládu.

http://dialog.ihned.cz/komentare/c1-52061960-vlada-musi-byt-odborum-za-stavku-vdecna

Promarněná příležitost, mohlo by se říct.

O Nečasově vládě vládne sílící přesvědčení, že nevládne ku prospěchu většiny obyvatel země, jíž má spravovat. Dosvědčují to sami občané jak v podobě psaných textů, v diskusích, krátce vyjádřeno -- všude kam se podíváte. Konstatují to průzkumy veřejného mínění. Svědčí o tom i vláda samotná, které stále více času zabírá nutnost zaobírat se sebe samou; samotnou. A stále více i osamocenou.

Co bude následovat?

Odboráři budou vykonatelnost předběžného opatření soudu respektovat. O to to bude mít vláda v následujících dnech těžší. Je pravděpodobné, že odborářské akce budou masovější a tvrdší.

Vláda hodila mezi odboráře a potažmo voliče i nevoliče, mezi všechny občany tohoto státu rozbušku, která se však zakutálela a vláda před sebou pálí most, přes který by mohla před občany utéct.

Respektive si pod sebou řeže větev a pod stromem stojí občané -- je to taková inovace, říkejme jí sebedefenstrace. Občané zvýšeným hlasem říkají, že Nečasovu vládu nechtějí a vláda to pochopila a vychází jim vstříc. Mílovými kroky.

Jak dál Věci veřejné?

VV jsou trochu v jiné pozici. V očích veřejnosti se velmi zdiskreditovaly. Koaliční souputníci by je z vlády dávno vyhnali, kdyby je tak strašně nepotřebovali. Po svém ultimátu do konce června připravují variantu přežít přes parlamentní prázdniny a pak se uvidí. Měli by pochopit, že za daného stavu a s vidinou úskoků ODS a TOP 09 nejvíc platí: Věci veřejné -- kdo uteče, vyhraje. Alespoň u někoho by se mohli trochu rehabilitovat. Snad. Spíš však marně.

Přístup "naší" veřejnoprávní chrabré jediné zpravodajské ČT 24

Zpravodajství ČT 24 jako by mělo avízo o rozhodnutí městského soudu a od sobotního poledne začalo držet Bobříka mlčení (viz. např. nepřipravený a nezkušený reportér Jakub Linka, který se přeříkával a netušil, o co přesně běží a ve studiu seděl roztřesený moderátor Petrovič). Zřejmě zavládla nejistota, kam se bude ubírat vláda a kam budoucí nové vedení televize. Tak se alespoň ti ostřílenější raději někam vypařili a vždy svolná spolupracující "esa" jako M. Riebauerová z HN, Silvie Lauder z Respektu a zástup vždy ochotných, nenastoupil nebo ani nebylo povoláván. Milí platící, výpadek kontinuálního zpravodajství nebyl ve vašem přijímači.

Co závěrem?

Vláda dělá vše pro to, aby to měla do prázdnin za sebou. Demokracie pláče. Prezident je zase hlavou vlády ne státu. Znovu to potvrdil svým prohlášením v pátek a v sobotu svým mlčením. Žádné překvapení.

Byť jsem nad současnou vládou zlomil hůl již před drahnými měsíci, ve chvíli oznámení jmen jejích členů, slušné vychování mi nedovoluje ostřejší text, i když je zřejmé, že situace se vyostřuje směrem ke zlomení hole o vládu. Koleduje si. Každodenně.

0
Vytisknout
15307

Diskuse

Obsah vydání | 14. 6. 2011