Bernanke vyjádřil obavy z vývoje americké ekonomiky

23. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

Pokračující obtíže americké ekonomiky nevyvolávají starosti pouze mezi obyčejnými Američany. Také šéf Federálního rezervního systému Ben Bernanke je znepokojen zhoršováním kondice ekonomiky, které podle něj bude pokračovat i napřesrok, a prohlásil svá původní očekávání za příliš optimistická.

Podle Bernankeho Fed přesně neví, proč se ekonomice stále ještě nedaří tak dobře, jak očekával. Fed snížil svůj odhad letošního ekonomického růstu z 2,9% na 2,7% a odhad na příští rok posunul z rozpětí 3,5-4,2% na 3,3-3,7%. Také odhad nezaměstnanosti se zvýšil.

Fed už netrvá na tom, že potíže americké ekonomiky jsou pouze přechodného charakteru, způsobené cenami energií, klimatickými vlivy a zemětřesením v Japonsku. Šéf Fedu má nyní za to, že potíže jsou složitější a potenciálně trvalejšího charakteru.

Špatné zprávy z ekonomiky způsobují prezidentu Obamovi politické škody. Poprvé v letošním roce šetření AP-GfK ukázalo, že méně než polovina dotazovaných se domnívá, že si prezident zaslouží být znovuzvolen. Zatímco po zabití bin Ládina schvalovalo práci prezidenta 60% dotazovaných, nyní podpora opět klesla na 52%.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9077

Diskuse

Obsah vydání | 23. 6. 2011