Mladí lidé v Číně organizují protesty - navzdory režimnímu útlaku

27. 6. 2011

čas čtení 2 minuty

Reportérům britského televizního zpravodajství Channel Four News se podařilo dostat do města Xintang na jihovýchodě Číny. Nedávno tam došlo ke čtyřem dnům násilných protestů a město nyní plně kontroluje policie. Avšak jeho obyvatelé protestují v ulicích stále častěji - navzdory policejnímu útlaku.

Ve městě Xintang došlo k pouličnímu násilí před čtrnácti dny. Demonstrující aktivisté svědčí, že policie zmlátila těhotnou ženu a zpráva se rychle rozšířila po městě. Ze záběrů natočených mobilními telefony vyplývá, že demonstranti zaútočili na policejní velitelství a zničili ho. Podle organizace zabývající se lidskými právy dochází k takovým akcím v Číně v poslední době častěji.

Reportéři z Channel Four News nalezli město Xintang pod totální kontrolou policie. V centru města byla policejní jednotka rozmístěna každých 20 metrů. Obyvatelé města nechtěli mluvit. "Nevím nic," řekl jeden muž. "Není vhodná doba o tom mluvit," řekl jiný.

Lidé se sice bojí mluvit na veřejnosti, ale mnoho lidí je rozhněváno a v deziluzi. Lidé pracují v továrnách v městě Xintang 16 hodin denně, ale rostoucí životní náklady v Číně znamenají, že si skoro nevydělají na živobytí.

Jeden aktivista sdělil Channel Four News: "Tady ve městě mladí dělníci nemohou vůbec přežít, a ani si nemohou dovolit posílat domů peníze. Je to moderní otroctví."

Reportéři z Channel Four News se tajně setkali se skupinou mladých lidí: "Nejsme svobodní," řekl jim jeden. "MUsíme pracovat v továrně dlouhé hodiny. A platí nás tak málo."

Li, místní aktivista, spolupracoval s právníkem jménem Tang Jingling, který hájil dělníky. Ale v únoru Tang zmizel a jeho žena a matka jsou v domácím vězení.

Letos v únoru došlo v Číně k nejrozsáhlejšímu zásahu proti disidentům v Číně za posledních dvacet let.

Pod vlivem arabského jara se aktivisté pokusili zorganizovat protesty v Pekingu. Použili k tomu, stejně jako aktivisté v Tunisku a v Egyptě, internetu. Avšak protesty potlačila čínská policie.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6811

Diskuse

Obsah vydání | 29. 6. 2011