Britská vláda zahájila po Fukušimě PR kampaň na ochranu jaderného průmyslu

1. 7. 2011

čas čtení 1 minuta

Britští vládní činitelé s jadernými energetickými společnostmi se rozhodli vypracovat koordinovanou PR strategii, jejímž cílem bylo umenšit dopad havárie v japonské Fukušimě. Rozhodnutí padlo pouhé dva dny po havárii v Japonsku, kdy rozsah neštěstí nebyl ještě řádně znám.

Britské ministerstvo pro podnikání a ministerstvo energetiky těsně spolupracovaly za scénou s jadernými firmami ve snaze zajistit, aby havárie ve Fukušimě neohrozila jejich plány na novou generaci jaderných elektráren v Británii.

"Toto má potenciál ohrozit jaderným průmysl v globálním měřítku," napsal jeden činitel britského ministerstva obchodu. "Musíme zajistit, aby jaderní aktivisté nezískali v této věci navrch. Musíme opravdu ukázat, jak bezpečná je jaderná energie."

Konzervativní poslanec Zac Goldsmith, který zasedá v ekologickém výboru britské Dolní sněmovny, odsoudil široký rozsah koordinace mezi vládou a britskými jadernými společnostmi. "Není úkolem vlády dělat PR pro průmyslové podniky a bylo by děsivé, jestliže ministerstva bagatelizovala dopad Fukušimy," uvedl.

Louise Hutchins, mluvčí protijaderné organizace Greenpeace, charakterizovala prozrazené emaily v této věci jako "skandální spiknutí".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5900

Diskuse

Obsah vydání | 1. 7. 2011