Obvinění vznesená vůči Straussi-Kahnovi jsou nepřesvědčivá

1. 7. 2011

čas čtení 2 minuty

Kauza údajného sexuálního útoku bývalého šéfa MMF a exkandidáta na francouzského prezidenta Dominique Strausse-Kahna se ocitla na pokraji kolapsu, když vyšetřovatelé zjistili, že údajně znásilněná pokojská se před událostí telefonicky domlouvala se svým druhem ve věznici ohledně toho, co lze obviněním Strausse-Kahna získat. Ukazuje se také, že žena při různých příležitostech úřadům opakovaně lhala.

Ačkoliv se jednoznačně ukázalo, že došlo k pohlavnímu styku mezi francouzským politikem a pokojskou, vyšetřovatelé nyní příliš nevěří tomu, co jim údajně poškozená sdělila ohledně okolností tohoto styku i ohledně sebe samé - protože jim od počátku vyšetřování opakovaně lže.

V současnosti vyšetřovatelé diskutují s právníky Strausse-Kahna možnost stažení obvinění.

Dvaatřicetiletá pokojská, která pochází z Guineje, je pravděpodobně napojena na osoby zabývající se kriminálními aktivitami, včetně prodeje drog a praní špinavých peněz. V den kdy mělo dojít k útoku měla dotyčná telefonický rozhovor se svým uvězněným druhem a diskutovala v něm možné výhody plynoucí z obvinění Strausse-Kahna. Telefonát byl nahráván.

Druh údajně poškozené skončil ve vazbě kvůli obchodování s drogami a v posledních dvou letech měl na ženině bankovním účtu vklady zhruba ve výši 100 000 dolarů. Vklady byly vloženy na různých místech Spojených států. Údajně poškozená také pravidelně platí značné sumy pěti telefonním společnostem. Žena tvrdí, že má pouze jediný telefon a o vkladech na svém účtu ví pouze to, že pocházejí od jejího druha a jeho přátel.

Žena také řekla vyšetřovatelům, že její žádost o azyl zahrnovala zmínku o předchozím znásilnění, ale to se nepotvrdilo. Rovněž tak se žádosti nehovoří o údajném genitálním zmrzačení obřízkou.

Právní zástupce údajně poškozené nebyl ve čtvrtek večer k zastižení.

Během dneška by měl manhattanský soud rozhodnout o uvolnění přísného režimu domácího vězení, který byl po propuštění na kauci na Strausse-Kahna uvalen.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8137

Diskuse

Obsah vydání | 1. 7. 2011