Ministři financí eurozóny poslali Řecku ultimátum

4. 7. 2011

čas čtení 2 minuty

Ministři financí členských zemí eurozóny schválili příspěvek ve výši 12 miliard euro na záchranu Řecka před bankrotem, ale současně dali najevo, že Řecko musí očekávat významné ztráty v oblasti národní suverenity a zaměstnanosti.

Ministři schválili odeslání páté splátky vloni schváleného záchranného balíku pro Řecko ve výši 110 miliard euro a oznámili, že detaily druhého balíku budou dopracovány do poloviny září.

Nicméně jen několik hodin po sobotním rozhodnutí předseda Euroskupiny (politického orgánu eurozóny) Jean-Claude Juncker Řeky varoval, že pomoc EU a MMF bude mít nepříjemné důsledky.

"Suverenita Řecka bude masivně omezena," řekl Juncker v nedělním rozhovoru pro německý časopis Focus, a dodal, že expertní týmy eurozóny už míří do Athén.

Řekové jsou na jakékoliv porušení suverenity velice citliví a jakákoliv zmínka o tom, že by do řízení země mohli zasahovat zahraniční "komisaři", představuje politickou trhavinu, která může vyvolat další pouliční protesty.

Ministři eurozóny se během sobotní telekonference dohodli, že pátá splátka bude odeslána 15. července, pokud dozorčí rada MMF schválí platbu. Očekává se, že MMF se v této věci sejde 8. července.

Splátka umožní Řecku vyhnout se okamžité hrozbě bankrotu, avšak země ještě potřebuje druhý záchranný balík, který by měl také dosáhnout 110 miliard eur.

Mezitím by měly být dopracovány detaily zapojení soukromých věřitelů. Německo doufá, že by jejich podíl mohl dosáhnout až 30 miliard euro, když by banky dobrovolně nakoupily nové řecké dluhopisy v okamžiku splatnosti těch starých, a tak by řecká vláda nepotřebovala peníze na vyplacení věřitelů.

Juncker také prohlásil, že Řecko musí privatizovat v měřítku srovnatelném s výprodejem východoněmeckých firem v 90. letech minulého století, při němž bylo odprodáno cca 14 000 podniků.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10779

Diskuse

Obsah vydání | 4. 7. 2011