Britové vyhostili spisovatele za to, že měl mluvit na literárním festivalu

10. 7. 2011

čas čtení 2 minuty

Rostoucí počet zahraničních umělců bojkotuje Británii kvůli tomu, že je nesmírně obtížné dostat vízum k návštěvě této země. Následují příkladu slavného íránského filmového režiséra Abbase Kiarostamiho, který zrušil plány režírovat v Británii operu poté, co ho britské velvyslanectví v Teheránu požádalo, aby podal dokumenty k žádosti o vízum dvakrát.

Nejnovějším umělecem, který lituje svého rozhodnutí jet do Británie, je ruský spisovatel Alex Galper. Před čtrnácti dny přicestoval tento slavný básník, který studoval u Alana Ginsberga v New Yorku, do Británie na svůj americký pas. Měl číst svou poezii na jednom literárním festivalu. Avšak na letišti v Lutonu mu byl odepřen vstup do země a imigrační úředníci mu pohrozili, že mu bude zakázán přístup do Británie na 10 let.

"Řekl jsem jim: Nemám povinnost vám sdělovat, co chci dělat. Jsem americký občan. Ale uvěznili mě do deportační místnosti," řekl Galper o víkendu z New Yorku.

Britské kulturní instituce si stěžují, že pozvání zahraničního umělce do Británie je nyní stojí více než 500 liber. To je pro malé instituce příliš drahé. "Imigrační úřad nechápe spisovatele a umělce a nerozumí hodnotě umění a literatury pro britskou ekonomiku a společnost."

Galper přiletěl do Británie před měsícem, bydlel u známého, a přijal pak žádost vystoupit na festivalu básníků v Německu. Zároveň souhlasil, že vystoupí zadarmo na večeru jedné malé londýnské divadelní společnosti, která jeho prostřednictvím chtěla sbírat od příznivců peníze na provoz.

Když Galper pak letěl zpět z Německa do Lutonu, imigrační úředník chtěl vidět jeho zpáteční letenku. Galper řekl, že si ji koupil přes internet, ale neměl s sebou tuto dokumentaci. Imigrační úředníci telefonovali jeho známému v Londýně, který se v rozhovoru zmínil, že Galper má vystoupit téhož večera na akci divadelní společnosti. Imigrační úředníci rozhodli, že Galper spáchal podvod, že chce tajně v Británii pracovat a deportovali ho do Německa. Akce v divadle se nekonala a novináři, kteří chtěli Galpera interviewovat, byli posláni domů. Galper byl nucen si v Británii nechat všechny své věci, k nimž nemá přístup.

Mluvčí britského imigračního úřadu uvedl: "Umělci z celého světa jsou v Británii vítáni. Avšak jako každý cizinec musejí splnit podmínky pro vstup do země."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7762

Diskuse

Obsah vydání | 12. 7. 2011