O myšlenkách norského vraha je nutno mluvit

28. 7. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Občas jsem v médiích narazil na myšlenku, zda se máme zabývat motivy a ideologií norského hromadného vraha, nebo zda o tom máme mlčet, abychom vlastně neposloužili jeho účelům (ve smyslu "negativní reklama" je taky reklama, často lepší než pozitivní). Myslím si, že dobrým vodítkem může být Adolf Hitler a nacismus. O Hitlerově ideologii je třeba mluvit stále dokola v souvislosti s jeho skutky: ideologie rasové nenávisti vede do Osvětimi.

Norský vrah na této cestě udělal jeden krok a nemohl udělat další, protože naše společnost vyznává aspoň oficiálně hodnoty protirasistické a prostě mu v tom silou zabránila. Proč naše společnost zastává tyto hodnoty (aspoň navenek, oficiálně)? Protože si připomínáme nacismus, jeho zločiny, druhou světovou válku. O myšlenkách norského vraha je tedy třeba mluvit a ukazovat na jejich ohavnost a nepřijatelnost. Je třeba je brat vážně, protože představují opravdu vážné ohrožení Evropy recidivou rasismu (anebo jsou symptomem takové recidivy, která je již ve značně pokročilém stádiu, aniž bychom si toho pořádně všimli).

V záloze na svou šanci čeká mnoho násilnických primitivů, kterým už leze krkem veškerá politická korektnost a nutnost dodržovat liberální pravidla, založená na občanské společnosti. Existují např. lidé mezi motorkáři, kteří mou snahu o vynucení dodržování zákonů považují za vhodné vyřešit tím, že mi rozbijí hubu (a ani náhodou tím, že by začali dodržovat zákony!).

Občas totiž sleduji jejich diskusní fóra, kde se baví se svou příslovečnou primitivností o mně. Asi dlouho nezapomenu na výrok jednoho z nich, který o mně vyslovil spiklenecky toto: "Však počkejte, až to tu kníkne, ten půjde jako první." Karel Čapek, kdyby ožil, by mohl vyprávět o českém fašismu, který ho uštval, takže žádná slova do větru tohle nejsou.

0
Vytisknout
7994

Diskuse

Obsah vydání | 29. 7. 2011