Proces s Mubarakem: Svržený diktátor odmítá jakoukoliv vinu

3. 8. 2011

čas čtení 2 minuty

Bývalý egyptský diktátor Hosni Mubarak popřel u soudu v Káhiře jakoukoliv svou vinu. Ležel na nosítkách ve vězeňském mundúru za mřížemi v kleci pro obžalovaného. Promluvil pouze jednou, potvrdil svou přítomnost a odmítl vinu: "Kategoricky popírám všechna tato obvinění," zdůraznil.

Mubarak je obžalován z hospodářské korupce, z uzavření protizákonné obchodní dohody s Izraelem a z protizákonného zabíjení demonstrantů během osmnáctidenního povstání proti jeho vládě. Pokud bude shledán vinným, může být odsouzen k smrti.

Zahájení soudního procesu s Mubarakem se vysílalo živě ve státní televizi. Způsobilo to, že se život v Káhiře zastavil. Egypťané se shromáždili kolem televizorů a sledovali bývalého šéfa státu na lavici obžalovaných. Bylo to poprvé od 10. února, co se Mubarak objevil na veřejnosti. Tehdy pronesl vzdorný projev k národu a odmítl odstoupit. Následujícího dne uprchl z Káhiry.

V provizorní soudní síni docházelo k chaotickým scénám. Právníci se překřikovali, aby na sebe upozornili soudce. V ulicích docházelo k potyčkám mezi Mubarakovými stoupenci a odpůrci. Pohled na pasivně ležícího Mubaraka zatímco prokurátor předčítal jména osob usmrcených jeho bezpečnostními jednotkami, se stal jedním ze základních obrazů letošního povstání v arabském světě.

Mubarakovi dva synové, kteří jsou také na lavici obžalovaných, Alaa a Gamal, také tvrdili, že jsou nevinní. Obžalováni jsou také bývalý ministr vnitra Habib el-Adly a šest jeho vysokých policejních náměstků.

Mubarakův obhájce Farid el-Deeb naznačil, že bude požadovat, aby u soudu vystoupil jako svědek polní maršálek Mohamed Hussein Tantawi - Mubarakův ministr obrany a nyní defakto nový vládce Egypta. Tantawiho generálové vládnou v Egyptě už půl roku a obávají se, co může u procesu s Mubarakem proti nim vyjít najevo.

Proces s Mubarakem bude zřejmě trvat dlouho. Obžaloba má více než 12 000 stran a jeho obhájce chce vyslechnout více než 1000 svědků.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6811

Diskuse

Obsah vydání | 4. 8. 2011