Cameron popírá souvislost nepokojů s rozpočtovými škrty

12. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Britský premiér David Cameron obvinil z odpovědnosti za nejhorší pouliční nepokoje za celá desetiletí pouliční gangy a oportunistické lupiče, přičemž odmítl myšlenku, že násilí v Londýně a dalších velkých anglických městech způsobila vládní úsporná opatření (z nichž mnohá dosud nebyla zavedena). "To není věc chudoby, ale kultury," prohlásil."Kultury která glorifikuje násilí, projevuje neúctu k autoritě a hovoří stále o právech, ale nikdy o povinnostech."

Cameron na mimořádném zasedání parlamentu ve čtvrtek řekl, že policejní taktika na počátku nepokojů selhala. Zároveň hovořil o účastnících nepokojů nerozlišeně jako o "kriminálnících" a vyhrožoval jim.

Představitelé komunit ovšem uvádějí, že násilnosti v Londýně, Birminghamu, Manchesteru a dalších multietnických městech vyvolaly nerovnost, omezování veřejných služeb vládou a nezaměstnanost mládeže.

Cameron se kvůli nepokojům z různých stran ocitl pod tlakem na zmírnění úsporných opatření, zpřísnění policejní ostrahy a posílení podpory městským komunitám, i když je země stižena vážnými ekonomickými obtížemi.

Po jeho prohlášení následovalo mimořádné vystoupení ministra financí týkající se evropské dluhové krize. Osborne řekl, že britský přístup k redukci deficitu byl zbytku Evropy příkladem - avšak mnozí Britové se obávají rozsáhlého mizení pracovních míst, škrtání sociálních dávek a omezování veřejných služeb.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7634

Diskuse

Obsah vydání | 15. 8. 2011