WIKILEAKS:

Austrálie odsoudila "neodpovědné" prozrazení diplomatických dokumentů

31. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Jeden činitel australské vlády charakterizoval jako "neuvěřitelně neodpovědnou" skutečnost, že server Wikileaks zveřejnil americkou diplomatickou depeši, v níž jsou zřejmě jmenovány osoby, které Austrálie podezřívá z terorismu.

Depeše byla jednou z více než 130 000 důvěrných amerických depeší, které právě zveřejnil server Wikileaks. V mnoha depeších nejsou odstraněna jména informátorů. Takové informace bývaly dosud z dokumentů, zveřejňovaných Wikileaks, odstraňovány.

Server Wikileaks popřel, že by tím ohrozil nějaké zdroje anebo že by ve zveřejněných dokumentech byly věcné chyby.

Na svém serveru Wikileaks konstatuje, že zveřejňuje 133 887 depeší, které odeslala americká velvyslanectví z celého světa na americké ministerstvo zahraničí.

"Poprvé jsou k dispozici diplomatické depeše ze všech zemí, kde mají Spojené státy své zastoupení," praví se na serveru Wikileaks.

Záměrně bylo najednou zveřejněno tolik dokumentů, protože média o postupně zveřejňovaných dokumentech přestala informovat.

Depeše podle BBC obsahují mj. tyto zajímavé informace:

  • Americké velvyslanectví ve Švédsku informovalo r. 2006, že se podle nepotvrzených zpráv ztratilo ze švédských imigračních středisek 120 čínských dětí, které tam byly bez rodičů.
  • Američtí diplomaté v Canbeře vyjádřili obavy, že by umírnění australští muslimové mohli mít skryté extremistické názory.
  • Spojené státy a Austrálie jednaly o tom, jak zabránit tomu, aby byl Mohamed el-Baradei znovu zvolen jako šéf Mezinárodního úřadu pro atomovou energii.
  • Americké velvyslanectví v Mongolsku bylo znepokojeno, že tamější alkoholismus ohrožuje rozvoj země.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6419

Diskuse

Obsah vydání | 31. 8. 2011