Británie spolupracovala s Kaddáfím na odvozu vězňů do třetích zemí

4. 9. 2011

čas čtení 2 minuty

Ukázalo se, že britské rozvědky spolupracovaly s tajnými službami Muammara Kaddáfího při odvozu vězňů do třetích zemí. V jedné vládní budově v Tripolisu byly nalezeny dokumenty, z nichž vyplývá, že britské rozvědky a Kaddáfího tajné služby spolupracovaly při odvozu jedné osoby, podezřívané z terorismu, z Hongkongu do Tripolisu. Muž byl odvezen i s manželkou a s dětmi. Britové spolupracovali na odvozu navzdory riziku, že bude muž mučen. CIA se na plánování akce nepodílela, ale velmi se zajímala o spolupráci na této akci a nabídla finanční podporu.

Z nalezených dokumentů vyplývá, že britská MI6 měla daleko těsnější spolupráci s Kaddáfího výzvědnými službami, než je veřejně známo. MI6 se podílela na celé řadě Američany vedených operací, jejichž důsledkem bylo, že islámisté skončili v Kaddáfího věznicích.

V neděli požadovala jedna z obětí, Abdul Hakim Belhaj, nyní velitel protikaddáfíovských jednotek v Tripolisu, omluvu od Londýna a z Washingtonu. Uvedl, že uvažuje o tom, že bude britskou a americkou vládu žalovat za to, že byl dovezen do Tripolisu na mučení.

Z nalezených dokumentů vyplývá, že aspoň v jednom případě Británie provedla vlastní převoz osoby na mučení. CIA jmenovala oběť jako Abu Munthira. Byl to údajně muž, který používal tuto přezdívku v Británii, kde údajně nabádal skupinu britských muslimů, aby spáchali bombový atentát na určitý cíl v Anglii. Pět členů této skupiny bylo odsouzeno v Británii na doživotí a jeden v Kanadě na 10 let. O osudu Abu Munthira není nic známo.

Dokumenty objevili pracovníci organizace Human Rights Watch.

Z dokumentů také vyplývá, že britské rozvědky poskytovaly výzvědné informace o osobách, zajímavých pro Tripolis, Kaddáfího režimu, a podílely se na řadě amerických operací, v jejichž rámci byla celá řada osob, podezřívaných z islámského terorismu, odvezena do Libye. Od pádu Kaddáfího režimu vyšlo najevo, že vězni režimu byli běžně mučeni a nejméně jedna oběť odvozu do Libye, Ibn Sheikh al-Libi, posléze zemřel, Libye tvrdila, že spáchal sebevraždu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5559

Diskuse

Obsah vydání | 5. 9. 2011