Cizinci si stěžují na obtěžování libyjskými povstalci

5. 9. 2011

čas čtení 3 minuty

Ghanský učitel se ukrývá ve svém domě a je si jist, že na checkpointu by kvůli své barvě kůže byl zadržen. Ozbrojení povstalci několik dní zadržují devatenáct ukrajinských kuchařů a olejářů kvůli nepodloženým tvrzením, že jsou ve skutečnosti odstřelovači Muammara Kaddáfího.

Jde o jedny z tisíců případů cizinců lapených v síti podezírání, zatímco se povstalci snaží pochytat zbytky Kaddáfího sil. Kaddáfí najal nějaké cizince coby žoldnéře, ale mnoho jiných v Libyi vykonávalo normální práce a povstalci se často příliš nesnaží rozlišovat.

"jak bychom mohli být odstřelovači?", ptá se kuchař Maxim Šadrov naštvaně ve školícím středisku pro dělníky v ropném průmyslu, kde je spolu s dalšími sedmnácti Ukrajinci zadržován. "Jsou staří. Ona je žena. Nejsme odstřelovači," říká, zatímco ukazuje na některé členy skupiny. Dokonce i velitel povstalců připustil, že nemá důkazy o opaku, nicméně stejně dotyčné zadržuje, navzdory diplomatickému úsilí o jejich propuštění.

V Tripolisu ovládaném povstalci jsou lidé s tmavou kůží, dokonce i Libyjci, vystaveni riziku, protože je známo, že Kaddáfí najímal žoldnéře v subsaharské Africe.

"Každý černý je terčem," říká Tony Biney, ghanský učitel, který spolu se ženou zůstával dva týdny doma, než riskoval cestu do kostela.

Proběhlo masívní zatýkání a docházelo k častému zneužívání pracovníků z řad migrantů, oznámila v neděli Human Rights Watch, avšak nepředložila žádný odhad počtu zadržovaných.

Představitel povstalců odhaduje, že od obsazení města bylo zadrženo zhruba 5 000 osob. V jednom improvizovaném vazebním táboře jsou podmínky pro libyjské vězně přijatelné, ale lidé ze subsaharské Afriky jsou drženi v přeplněných celách se zápachem moči, tvrdí HRW. Zadržovaní si stěžují na nedostatek vody a špatné sanitární podmínky.

Filipíny vyslaly vysoce postaveného diplomata, aby se pokusil dosáhnout možnosti odjezdu pro zhruba 1 700 filipínských pracovníků, převážně zdravotních sester.

Povstalci tvrdí, že chtějí vybudovat Libyi postavenou na právním státě, na rozdíl od brutálního Kaddáfího režimu. Nyní ovšem zacházení s cizinci tento obraz narušuje a ohrožuje podporu Západu. Stejně tak to způsobuje ekonomické problémy, protože země silně závisí na zahraničních pracovnících. Před válkou v zemi pracovalo možná až 1,5 milionu cizinců na místech, o něž Libyjci neměli zájem nebo jim pro ně chyběla kvalifikace. Jde převážně o Afričany, Asiaty a Východoevropany, které do bohaté Libye přivedly relativně vysoké mzdy. Statisíce jich uprchly ze země po vypuknutí povstání, mnozí si stěžovali, že byli cestou Kaddáfího jednotkami okradeni nebo že nebyli placeni. Jiní ovšem uprchnout nechtěli nebo nemohli.

Někteří cizinci tvrdí, že nebyli obtěžováni žádnou ze stran konfliktu, a jiní, včetně některých Ukrajinců, plánují v zemi zůstat navzdory hrubému zacházení - včetně kompletního zabavení majetku povstalci - protože situace v jejich domovských zemích je špatná.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8074

Diskuse

Obsah vydání | 5. 9. 2011