Rakouské děti budou mít očkování proti meningokokovi zdarma

9. 9. 2011

čas čtení 2 minuty
Tisková zpráva Novartis s.r.o.

Rakouský ministr zdravotnictví chce od příštího roku zavést bezplatné očkování dětí proti invazivnímu meningokokovému onemocnění. Náklady na vakcíny budou uhrazeny státem a ze sociálního pojištění.

Ministr zdravotnictví Alois Stöger plánuje od roku 2012 rozšířit bezplatné očkování proti meningokokovi. Potvrdil to na zdravotnickém fóru v Alpbachu. "Od příštího roku by mělo být všem dětem umožněno bezplatné očkování proti meningokokovi a pneumokokovi," informoval Stöger a doplnil, že tento důležitý krok dlouhodobě podporuje také rakouská rada vlády pro oblast zdravotnictví.

Ročně dochází v Rakousku téměř ke stovce závažných meningokokových onemocnění, které se týkají především malých dětí a mladistvých. Smrtelné infekci podlehne 13 ze 100 pacientů. Úmrtnost v důsledku meningokokového onemocnění posledních deset let v Rakousku stále stoupá. Ti, kteří nákazu přežijí, bojují s vážnými následky celý život. Rakousko se proto rozhodlo pro preventivní opatření a poskytne školákům novou konjugovanou vakcínu. "Doufáme, že se díky celostátnímu očkování na rakouských školách počet nových onemocnění sníží," uvedla Pamela Rendi-Wagner z rakouského ministerstva zdravotnictví.

Vývoj očkovacích látek vedl v devadesátých letech k tomu, že se na trh začalo dostávat stále více kombinací vakcín. Byly však poměrně drahé a proto své děti někteří rodiče nenechávali očkovat. To se ale od příštího roku změní. Na důležité očkování budou mít nárok všechny děti, žijící v Rakousku. Jejich zákonní zástupci přitom nebudou muset za vakcínu platit. Náklady na očkovací program uhradí ze 2/3 stát, z 1/6 jednotlivé spolkové země a 1/6 bude hrazena ze sociálního pojištění.

Národní imunizační komise (zkráceně NIKO) doporučuje v České republice pro děti ve věku od 2 - 6 let očkování konjugovanou vakcínou C a od 11 - 14 let očkování konjugovanou tetravakcínou (A, C, W135 a Y).

0
Vytisknout
6719

Diskuse

Obsah vydání | 12. 9. 2011