Zaměstnavatelé jsou k Obamovu plánu skeptičtí, burzy klesají

10. 9. 2011

čas čtení 2 minuty

Špatný stav ekonomiky je hlavním důvodem, proč řada společností nenajímá další pracovníky, a jen málo manažerů se domnívá, že na tom Obamův plán brzy něco změní.

Tato nálada je společná v mnoha velkých i malých podnicích a ukazuje na obtíže, jakým Obamova administrativa čelí, když se pokouší znovu nastartovat ekonomiku.

Obamův plán nevygeneroval na Wall Street žádný optimismus a indexy Standard & Poor's 500 i Dow Jones industrial average ztratily 2,7%.

Zatímco se Obama snaží nalézt v Kongresu podporu alespoň pro část svého plánu, řada zaměstnavatelů odmítla názor, že by daňové úlevy nebo podpory byly přesvědčivé. Místo toho by měli sklon najmout více zaměstnanců, pokud by se ekonomika vzpamatovala.

Podniky se soustřeďují na chabou spotřebitelskou důvěru a nestabilní akciový trh, vnímají jako překážku vládní regulace a především pokles poptávky po svých produktech.

Poptávka v technologickém a energetickém sektoru je stabilní a místa zde vznikají - a vládní úředníci i někteří ekonomové tvrdí, že pokud by byl prezidentův plán přijat, mohl by zvýšit poptávku i mimo tyto sektory. Daňové úlevy by mohly podpořit poptávku a přimět společnosti k tvorbě nových míst. Plán také zahrnuje daňový kredit ve výši 4 000 dolarů pro zaměstnavatele, kteří najmou dlouhodobě nezaměstnané. Jiní experti však nejsou takto optimističtí.

Ekonomové odhadují, že by Obamův balík opatření o celkových nákladech 447 miliard dolarů mohl vytvořit napřesrok 500 000 - 2 000 000 pracovních míst. Na druhé straně nemocnice varují, že pokud bude vláda snižovat výdaje ze státních programů zdravotního pojištění, budou muset propouštět. Dokonce i někteří šéfové podniků, které Obama pozval na svůj projev, vyjadřovali obavy, z čeho vláda program zaplatí.

"Pokud získám benefit 4 000 dolarů za to, že vás najmu, a zaplatím vám 80 000 dolarů a vy budete sedět za stolem a nedělat nic, protože není práce," říká Marty Regalia, hlavní ekonom obchodní komory USA, "pak vás podniky nenajmou".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6232

Diskuse

Obsah vydání | 9. 9. 2011