Bojíme se, nejsme zvířata, říkají Romové z ubytovny

11. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Kolem deváté hodiny večer už v příhraničním městě panuje klid. V ulicích však stále dohlížejí skupinky těžkooděnců. Nechybí ani u ubytovny Sport, kam měl zhruba pětisethlavý dav v podvečer namířeno.

Teď s jeho obyvateli u vchodu rozmlouvá evangelický farář Mikuláš Vymětal, který se na severu účastnil akcí iniciativy Násilí není řešení.

Lidé mu popisují obavy z posledních dní. "Bojíme se. Není spravedlivé, že se musíme schovávat. Ani do krámu nemůžeme. Děti mají strach, jsou zvyklé běhat venku. My za to nemůžeme, že jsme tmaví. Jaký jsme se narodili, takoví jsme. Nejsme zvířata," líčí kazateli žena středního věku a ostatní souhlasně přikyvují.

Zdroj: ZDE

Pozn. JČ: Článek v MFD shrnuje, co člověk v těchto dnech slyší v ČR všude: Vláda a politikové lidi neposlouchají, dělají si, co chtějí. Frustrace obyvatelstva se ale přece nesmí zvrhnout v rasismus proti menšině... Četní místní občané svědčí, že místní Romové jsou do většinového obyvatelstva zcela integrováni. Problémy ve šluknovském výběžku jsou uměle vytvářeny vnějšími faktory, přesně řečeno vládní politikou a neskrupulózními podnikateli a svážením nové chudiny do oblasti. Byli jsme informováni jedním občanem z Varnsdorfu, že jeden místní podnikatel účtuje Romům za ubytování 9000 Kč na osobu a měsíc...

Jak na to poukázal jeden politik, tak, jak se chovají někteří asociální Romové, se budou zanedlouho chovat i "běloši", až je stát přivede na mizinu. Co budete dělat, až vám seberou možnost zaměstnání i sociální dávky? Budete stále považovat stát za svůj? Jak se budete živit? Nebudete krást?

0
Vytisknout
8429

Diskuse

Obsah vydání | 13. 9. 2011