Nový lídr al-Kájdy přivítal Arabské jaro coby "ránu pro USA"

14. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Nový lídr al-Kájdy Ajman al-Zavahrí u příležitosti desátého výročí útoků z 11. září vydal prohlášení, v němž tvrdí, že Arabské jaro pro Spojené státy představuje "devastující úder".

Hodinová nahrávka umístěná v pondělí na web podporovatelů teroristické sítě zahrnuje mimo jiné i audionahrávku Zavahrího a video Usámy bin Ládina nahrané v květnu před jeho zabitím.

Zavahrího řeč chválí Arabské jaro, jež údajně "osvobodilo tisíce vězněných členů islámského hnutí, jež byli uvězněni na přímý příkaz Ameriky.

Povstání v řadě arabských zemí včetně Egypta, Tuniska a Libye prý také "osvobodila arabský z pout lid z pout strachu a zděšení".

Bin Ládínovo video je zhruba stejně dlouhé jako to, jež bylo zveřejněno americkou vládou po nájezdu, při němž zakladatel al-Kájdy zahynul. Tato verze však zahrnuje také audionahrávku bývalého lídra teroristické sítě, zatímco verze Pentagonu byla němá.

Podle organizace SITE Intelligence Group bin Ládin varuje Američany před upadnutím do otroctví velkých korporací a "židovského finančního kapitálu". Doporučuje také knihu Obama Wars reportéra Boba Woodwarda, a tvrdí, že Obamova vláda nedostála svým volebním slibům.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7125

Diskuse

Obsah vydání | 14. 9. 2011