Turecký premiér apeloval v Káhiře na OSN, aby uznala Palestinu

14. 9. 2011

čas čtení 3 minuty

Analytikové jsou přesvědčeni, že cílem návštěvy tureckého premiéra Recepa Tayyipa Erdogana v Egyptě je posílit vliv Turecka v arabském světě a izolovat Izrael.

Turecký premiér řekl v Káhiře, že v OSN musí být konečně vztyčena palestinská vlajka. Zdůraznil, že mezinárodní uznání palestinského státu je nyní povinností. Erdogan ve svém projevu v Káhiře přislíbil, že Turecko projeví solidaritu se všemi, kdo v arabském světě usilují o politické změny.

"Svoboda a demokracie a lidská práva musejí být jednotným heslem pro budoucnost našich národů," řekl Erdogan před publikem arabských ministrů zahraničí v projevu, který přenášela televize milionům lidí v arabském světě. "Legitimní požadavky lidí nemohou být utlačovány násilím a v krvi."

Sedmapadesátiletý turecký premiér hovořil na začátku své čtyřdenní cesty po revoluční severní Africe, o níž se analytikové domnívají, že je jejím cílem posílit vliv Turecka na Blízkém východě a izolovat svého někdejšího spojence Izrael.

Erdogan je v současnosti v diplomatickém konfliktu s Izraelem ohledně toho, že se Izrael odmítl omluvit za usmrcení tureckých aktivistů izraelskými vojáky, kteří byli loni na palubě lodi směřující do Gazy. Ve svém projevu obvinil Erdogan Izrael, že se chová jako rozmazlené dítě a že buduje blokádu kolem vlastních lidí. Dodal: "Izrael pronikne z izolace teprve, až se začne chovat jako rozumný, odpovědný, vážný a normální stát."

Erdogan dodal: "Musíme spolupracovat se svými palestinskými bratry. Kauza Palestinců je kauzou lidské důstojnosti. Je načase vztyčit v OSN palestinskou vlajku. Vztyčme palestinskou vlajku a ať se ta vlajka stane symbolem míru a spravedlnosti na Blízkém východě." 33 minutový projev několikrát přerušili přítomní arabští diplomaté potleskem.

Izrael čelí změněné skutečnosti na Blízkém východě: odvrátili se od něho dva jeho významní spojenci, Egypt a Turecko. Mluvčí izraelského ministerstva zahraničí se odmítl vyjádřit k Erdoganovu projevu či k jeho předchozím výroků, že útok Izraele na loď Mavi Marmara je "důvodem k válce".

Erdoganův příjezd do Káhiry se stal mediálním cirkusem. Tisíce lidí ho v pondělí přivítaly na káhirském letišti. Se svou silnou rétorikou o arabsko-turecké jednotě vystoupil v silně sledovaných televizních diskusních pořadech a procházel se káhirskými ulicemi. Tam se vřele přivítal s demonstranty, usilujícími o změnu režimu v Sýrii a v Jemenu.

"Erdogan je mediální hvězda a arabští vedoucí politikové vedle něho vypadají špatně, protože on přijíždí do jejich zemí a kritizuje je," řekl jeden analytik arabských záležitostí. Působí to trochu oportunisticky, ale je přesto důvěryhodný, protože má doma tak velkou popularitu a může hovořit z pozice síly.

Egypt doufá, že mu Turecko poskytne politickou i hospodářskou pomoc. Erdogan přijel do Turecka za doprovodu 200 tureckých podnikatelů, oznámil plány na zvýšení investic a oficiální strategickou spolupráci mezi oběma zeměmi.

"Nebojte se sekulárního státu. Doufám, že v Egyptě vznikne sekulární stát," řekl Erdogan v pondělí v televizi. Turecko je sekulární stát, má islámské politické vedení, silnou armádu a relativní hospodářskou prosperitu. Často se o něm hovoří jako o vzoru pro Egypt po Mubarakovi.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6383

Diskuse

Obsah vydání | 14. 9. 2011