Student obdržel vysoké odškodné od anglické policie, která ho omylem považovala za teroristu

15. 9. 2011

čas čtení 2 minuty

Student, který byl zatčen a týden držen ve vazbě poté, co si z internetu stáhl příručku al Kajdy v rámci svého univerzitního výzkumu teroristických taktik obržel od policie odškodné ve výši 20 000 liber (více než půl milionu Kč) a policie se mu omluvila.

Rizwaan Sabir, 26, byl r. 2008 postgraduálním studentem na University of Nottigham, když ho policie zatkla podle Zákona proti terorismu a obvinila, že si stáhl z internetu materiál k protizákonným účelům. Byl zatčen 14. května poté, co na počítači jednoho pracovníka univerzity našel jiný univerzitní zaměstnanec zmíněný dokument. Student požádal zmíněného pracovníka, aby mu stočtyřicetistránkový dokument vytiskl. Univerzita zavolala policii, přesto, že Sabrirův školitel potvrdil, že příručka al Kajdy je materiálem pro studentův výzkum. Kromě toho byla příručka stažena z amerického vládního serveru a je běžně k dispozici ke koupi v britském knihkupectví W.H.Smith.

Po sedmi dnech ve vazbě byl student propuštěn, aniž by byl z něčeho obžalován a aniž by se mu policie omluvila. Avšak studentovi právníci posléze zjistili, že má na studenta výzvědný svazek, který o něm obsahuje nepravdivé informace a tvrdí, že byl odsouzen za teroristický trestný čin.

Studentův právní tým zažaloval nottinghamskou policii za falešné uvěznění studenta a za porušení Zákona o rasových vztazích z r. 1976 a Zákona o lidských právech z r. 1998.

Případ měl jít k soudu v pondělí 19. září, ale policie nabídla mimosoudní dohodu. Vyplatila Sabrirovi odškodné ve výši 20 000 liber a uhradila jeho právní výdaje. Omluvila se ho, že ho dne 4. února 2010 v ulicích prohledala, a souhlasila, že vymaže nepravdivé výzvědné informace.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6270

Diskuse

Obsah vydání | 16. 9. 2011