Banky netrpí nedostatkem likvidity, ale insolvencí

16. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Centrální banky slibují půjčit (rozdat) další vaše peníze bankám a trhy samozřejmě pro tento den rostou, protože cítí šanci dostat se ke svému podílu na kořisti. Kdo to zaplatí?

Pokud jste ještě nepochopili rozdíl mezi krizí likvidity a insolvencí, měli byste to brzy udělat. Protože banky netrpí nedostatkem likvidity v jiném smyslu než v tom, že ty nejhorší evropské nedosáhnou na americké dolary. Banky jsou insolventní. Insolventní je celý bankovní systém.

Budete si moci oddechnout úlevou teprve tehdy a potud, jestliže a pokud se první vláda rozhodne restrukturovat jak vlastní dluh, tak dluh svých bank, jestliže a pokud budou vyhlášeny rozsáhlé platební neschopnosti a bankroty. Do té doby budete zapadat stále hlouběji do finanční bažiny, ať už si to dokážete představit, nebo ne, ať už o tom chcete slyšet, nebo ne.

Platební neschopnost a bankrot mohou být bezpochyby také odporné. Ale neexistuje důkaz o tom, že by byly horší než to, co nás teď čeká. A mají obrovskou výhodu v tom, že přinášejí do hry upřímnost a pravdu. Obojí je nepostradatelné pro obnovu jistoty a důvěry, jak v ekonomikách, tak v politických systémech.

Jo, máte pravdu, z koho si tu utahuji?

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10990

Diskuse

Obsah vydání | 19. 9. 2011