BRITÁNIE:

Vládní liberální demokraté "budou bojovat proti konzervativním extremistům"

18. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Britští liberální demokraté se zapřísáhli v první den svého výročního sjezdu v Birminghamu, že se postaví proti "krutým" a "extremním" silám v Konzervativní straně a budou ochraňovat britský lid proti pravicové politice, která usiluje o prohloubení nerovnosti ve společnosti a o prospěch jen pro bohaté.

Šéf britských liberálních demokratů Nick Clegg ve svém sobotním projevu, který zahájil výroční sjezd, charakterizoval britské konzervativce, svého vládního koaličního partnera, jako "politické nepřátele", proti nimž je nutné přímo bojovat, pokud je to v národním zájmu.

Poté, co vstoupili britští liberální demokraté do vládní koalice s konzervativci, zaznamenali traumatický rok. Ukázalo se, že nyní by pro ně hlasovalo jen 47 procent z těch občanů, kteří pro ně hlasovali při posledních všeobecných volbách v květnu 2010.

Podle liberálních demokratů jsou konzervativci "krutí manipulátoři". Je načase, "aby se probudili" a uvědomili si, že poslední všeobecné volby v Británii nevyhráli a spoléhají na liberální demokraty, aby mohli zůstat u moci. "Nejenže nevyhráli, ale hlasovala pro ně jen třetina lidí, kteří se účastnili voleb. Konzervativní strana už není dominantní silou v britské politice, a už vůbec ne ve Skotsku a ve Walesu. Konzervativní pravice na to zapomíná."

Liberální demokraté se domnívají, že se jim podaří znovu získat důvěru ztracených voličů, pokud budou umět dokázat, že konzervativce u moci omezují a prosazují vlastní politiku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6088

Diskuse

Obsah vydání | 19. 9. 2011