Hlavní čínské banky rapidně ztrácejí vklady střadatelů

24. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Z velkých státem vlastněných čínských bank mizí depozita, protože vysoká inflace a nízké úrokové míry vedou střadatele ke snaze hledat lepší investiční příležitosti na soukromých trzích, informují čínská média.

Podle listu China Securities Journal ohromná depozita čtyř hlavních bank - Čínské průmyslové a komeční banky, Čínské stavební banky, Čínské banky a Čínské zemědělské banky - za prvních patnáct dnů v září klesla o 420 miliard juanů (65,7 miliardy dolarů).

Banky byly kontaktovány agenturou AFP, avšak nepodařilo se získat jejich vyjádření.

Většina fondů pravděpodobně odtekla na soukromý úvěrový trh, který nabízí asi desetkrát vyšší úročení a nabyl na popularitě, jak úřady zpřísňují omezení pro poskytování úvěrů státními institucemi.

Inflace již po několik měsíců dosahuje asi šesti procent, což je takřka dvojnásobek úročení jednoročních vkladů. Střadatelé tedy ve státních bankách přicházeli o peníze.

Rychlý pokles vkladů vážně omezil množství peněz, které mohou banky půjčovat, což ještě dále ztížilo úvěrování malých a středních soukromých podniků.

Menší podniky již tvrdě zasáhl vládní boj s inflací, který zahrnuje předepisování vyšší míry likvidity a zvyšování úroků (od loňského října již celkem pětkrát).

Boom na soukromém finančním trhu vyvolal obavy z možnosti exploze bankrotů, což může poškodit finanční systém a sociální stabilitu, upozorňuje komentář Shanghai Securities News.

"Jakmile společnosti kvůli tvrdému tlaku vysokých úroků nedokážou splácet půjčky, velká část soukromých fondů bude zcela ztracena," varuje výzkumník I Sien-žung z Čínské akademie sociálních věd.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9400

Diskuse

Obsah vydání | 27. 9. 2011