EU má šest týdnů na to, aby se připravila na nevyhnutelný řecký bankrot

25. 9. 2011

čas čtení 2 minuty

Evropská unie obdržela varování, že musí počítat s důsledky "nevyhnutelného řeckého bankrotu". Evropské vlády věnují následujících šest týdnů budování "finanční železné opony" která by měla ochránit jejich zranitelné bankovní systémy před dopady nezvladatelné situace, v níž se v posledních dnech ocitly Athény, a která podle odhadů skupiny G20 s více jak 50% pravděpodobností vyústí v bankrot. Řecký dluh dosahuje 350 miliard euro.

MMF i EU uvolní v říjnu další peníze pro řeckou vládu, to je ale považováno za pouze krátkodobé řešení. Záchranný evropský fond EFSF (European Financial Stability Facility) by měl pomoci, nicméně některé země eurozóny, včetně části německé politické scény, kritizují nebo přímo sabotují vznik tohoto fondu.

Evropa se tento víkend na schůzce MMF ve Washingtonu dostala pod silný tlak s cílem donutit ji, aby zabránila dalšímu šíření krize, která podle některých táhne globální ekonomiku na okraj dvojité (double - dip) recese. MMF údajně souhlasí s krátkodobým financováním Řecka za podmínky, že EU v získaném čase problém dluhu "jednou provždy" vyřeší. (Pozn. KD: To že "vyřešit", nikoliv jen odložit řeckou krizi jinak než bankrotem v této fázi nedokáže ani prezident zeměkoule, to zřejmě MMF nezajímá...)

Americký ministr financí Timothy Geithner prohlásil: "Hrozba postupně se šířících bankrotů, runů na banky a katastrofálního rizika musí být shozena ze stolu, jinak podkope veškeré ostatní úsilí, jak v rámci Evropy, tak globálně".

Úředníci účastnící se schůzky navrhli, že EFSF by mohl být navýšen až na 1,7 bilionu euro, což je takřka pětinásobek současného objemu, aby byly trhy přesvědčeny, že dokáže čelit destabilizujícímu vlivu řeckého bankrotu. Geithner a další navrhují, aby EFSF poskytoval podporu operacím Evropské centrální banky (ECB) garancí, že pokryje část ztrát v případě převzetí státních dluhopisů. To by podpořilo kupní sílu ECB a pomohlo oslabit dopady krize v případě řeckého bankrotu.

USA a Británie se domnívají, že EU musí "nasadit velké kalibry", aby zabránila dominovému efektu následujícímu po řeckém bankrotu. Ten by mohl zasáhnout Portugalsko, Itálii a Španělsko.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
12122

Diskuse

Obsah vydání | 27. 9. 2011