Kongres se opět neshodl na financování výdajů federální vlády

26. 9. 2011

čas čtení 2 minuty

Kongres USA se již podruhé za devět měsíců "zasekl" v záležitosti financování výdajů administrativy. Tentokrát ovšem s tím rozdílem, že částka určená vládě již není předmětem sporu. Přesto se nepodařilo dosáhnout dohody.

Předmětem sporu se stala malá část z takřka čtyřbiolionového rozpočtu určená na pomoc obětem povodní, hurikánů, tornád a dalších přírodních pohrom, a také otázka, zda platba na tento účel má být kompenzována škrty v jiných oblastech.

Tento přístup ke krizovému managementu stál Kongres kredibilitu v očích voličů, neboť přibližně osm z deseti Američanů neschvaluje výkony této instituce po letní dluhové krizi.

Otázka nyní zní: Jestliže se zákonodárci nedokážou dohodnout ani ve věci pomoci obětem přírodních pohrom, jak by se mohli během podzimu domluvit na škrtech o objemu 1,5 bilionu dolarů v dusné atmosféře prezidentské a kongresové předvolební kampaně?

V pátek Senát kontrolovaný Demokraty zablokoval legislativní návrh Republikány kontrolované Sněmovny reprezentantů, podle nějž by mj. měla být vyplacena pomoc obětem katastrof výměnou za škrty v jiných vládních výdajích.

Je možné, že Kongres na poslední chvíli nalezne způsob, jak na konci fiskálního roku, tj. tento pátek, odvrátit uzavření mnoha federálních úřadů. Senát dnes bude hlasovat o demokratickém návrhu, který nepožaduje výměnu výdajů na federální pomoc za škrty.

Republikáni jsou si však jisti svou schopností tento návrh v Senátu zablokovat prostřednictvím obstrukce ("filibusteru").

Pokud se jim to podaří, Senát může schválit návrh Sněmovny zamítnutý v pátek. Nebo může dojít k vyjednávání o odstranění neshody.

Koncem listopadu, respektive na Den díkůvzdání, musí mezistranický supervýbor obou komor Kongresu předložit plán, jak během příští dekády dosáhnout 1,5 bilionových rozpočtových škrtů ve federálních výdajích. Pokud se to nepodaří nebo Kongres návrh zamítne, automaticky nastoupí škrty ve výši 1,2 bilionu dolarů, jež postihnou vnitrostátní a obranné výdaje. Kongres bude o záležitosti hlasovat před koncem roku.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5519

Diskuse

Obsah vydání | 26. 9. 2011