Mezinárodní organizace práce předpovídá masivní nedostatek pracovních míst

27. 9. 2011

čas čtení 2 minuty

Mezinárodní organizace práce (International Labour Organisation, ILO) v pondělí prohlásila, že skupina rozvíjejících i rozvinutých států od počátku finanční krize v roce 2008 čelí ztrátě 20 milionů pracovních míst. "Musíme okamžitě jednat, abychom zvrátili zpomalování růstu zaměstnanosti", řekl generální ředitel Juan Somavia.

Pokud vlády nezmění svou politiku, hlavní světové ekonomiky ke konci příštího roku čeká "masivní nedostatek pracovních míst", tvrdí ILO ve zprávě představené v pondělí v Paříži. Podle organizace skupina rozvíjejících se a rozvinutých ekonomik od roku 2008 čelí ztrátě 20 milionů pracovních míst. Pokud se současné trendy nezmění, bude v blízké době nemožné dosáhnout v této klíčové obalsti oživení a existuje riziko, že se uvedené číslo ke konci příštího roku zdvojnásobí.

"Tvorba pracovních míst se stala vysokou makroekonomickou prioritou," prohlásil Somavia.

Počet zaměstnaných v zemích skupiny G20 v roce 2010 vzrostl o 1%, nicméně k návratu na předkrizovou úroveň zaměstnanosti do roku 2015 by bylo třeba dosáhnout minimálně úrovně 1,3%.

"Nicméně vzhledem ke zpomalování světové ekonomiky a anemickému růstu předpovídanému v některých zemích G20 nelze vyloučit růst nižší než 1%", konstatuje zpráva ILO. "Pokud by zaměstnanost do konce roku 2012 rostla tempem 0,8%, což je dnes dosti pravděpodobné, potom nedostatečná zaměstnanost v zemích G20 naroste o nějakých 20 milionů."

Indie a Čína, nejlidnatější světové země, s méně než 1% celkovým ročním růstem zaměstnanosti v letech 2009-2010 silně zaostávaly. Kalkulace agentury Reuters ovšem údaje ILO relativizuje a tvrdí, že po odečtení údajů z Indie, Číny a Saúdské Arábie, u níž jsou také k dispozici pouze data za rok 2009, data za ostatních 17 zemí vykazují růst ve výši 1,5%.

Nejčerstvější údaje za další země G20 ukazují, že ve čtyřech z nich roste zaměstnanost tempem nižším než 1% - jmenovitě v Itálii, Francii, Jihoafrické republice a ve Spojených státech, zatímco ve dvou dalších - v Japonsku a ve Španělsku - byl v loňském roce zaznamenán pokles zaměstnanosti.

Od počátku roku 2008 Španělsko, Jihoafrická republika a Spojené státy čelí nejvyššímu poklesu zaměstnanosti mezi zeměmi G20. Španělsko a Spojené státy čelí nejvyššímu nárůstu nezaměstnanosti; následuje Velká Británie.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9176

Diskuse

Obsah vydání | 29. 9. 2011