Barack Obama zabíjí americké občany a nikoho to nevzrušuje

6. 10. 2011 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Je to skandální. Bílý dům prostřednictvím svého tiskového mluvčího Jaye Carneye přiznává ZDE, že nemá přímé důkazy o tom, že by muslimský klerik Anvár al-Avlakí, který se narodil v USA a který byl na příkaz prezidenta Obamy minulý týden usmrcen při náletu bezpilotního letounu v Jemenu, spáchal teroristické aktivity či pokusy o ně, jak americká vláda tvrdila. Prezident Obama zabil pravděpodobně nevinného člověka s americkým občanstvím. Při útoku byl usmrcen také vydavatel časopisu Inspire Samir Khan, taktéž rodilý Američan. To si nedovolil ani Obamův nepopulární předchůdce George W. Bush, ten "pouze" věznil, mučil a vraždil Neameričany. Domnívám se, že tato skandální událost by měla být široce diskutována v headlinech masových sdělovacích prostředků a je hanbou, že tomu tak není.

Bylo dojímavé sledovat, jak korespondent mejnstrýmové stanice ABC News Jake Tapper doslova ugriloval mluvčího Bílého domu Jaye Carneye, když se ho ptal, jak je možné, aby americká vláda bez důkazu a řádného soudního přelíčení mohla usmrtit amerického občana, jak je možné, aby bývalý vysokoškolský pedagog Barack Obama, který se zabýval ústavním právem, ignoroval Ústavu Spojených států (a to nejen v tomto případě -- pozn. aut.)? Carney se ošíval seč mohl, ale nedokázal přijít s pádnými důkazy o tom, že by Avlakí skutečně stál za teroristickými činy, z nichž ho obviňovala Bushova a nyní Obamova vláda. Jsem moc rád, že se našel skutečně odvážný novinář, který je jinak pevně vkořeněný do Systému a který ještě neztratil soudnost. Nicméně česká média vesměs mlčí jako hroby, ačkoliv jde o skutečně zásadní a přelomovou událost.

Zatímco se právem zvedla vlna odporu proti protiústavním krokům Bushovy administrativy, tento vysoce kontroverzní krok současné vlády je veřejností téměř ignorován. Americký profesor ekonomie Paul Craig Roberts v textu příznačně nazvaném The Day America Died ZDE píše, že zavražděný klerik Anvár al Avlakí po 11. září působil jako poradce americké vlády v otázce islámského extremismu. Nicméně po amerických invazích do islámských zemí se začal radikalizovat v přímé úměře s narůstajícími oběťmi tažení proti terorismu. Stal se hlasitým kritikem Washingtonu a vyzýval muslimy, aby pasivně nepřihlíželi těmto agresím s tím, že mají právo na odpor. Právě kvůli tomu byl Avlakí Pentagonem vnímán jako zásadní hrozba a musel být démonizován. Avlakí vedl kázání, během nichž pranýřoval zločiny Spojených států na nevinných obětech muslimské víry v jejich zemích.

Obamova vláda tvrdila, že je Avlakí napojen na Al-Kajdu, nicméně nepředložila důkaz o jeho spolupráci s Al-Kajdou. Jeho zavraždění je americkou vládou vyzvedáváno jako další úspěch v boji s touto rakovinnou buňkou. Klerikova smrt má za úkol jaksi tuto nekonečnou válku ospravedlnit, a to vytvářením imaginárních hrozeb -- jak posmrtných, tak reálných. Navíc se blíží prezidentské volby v USA a bin Ladinův a Avlakího skalp jistě nějaké ty body prezidentu Obamovi přinesou. Vábnička terorismu, ona zaklínací formule, drží obyčejné občany Spojených států pospolu, neboť ještě mají v očích zhroucená Dvojčata a mediální bublifuk neustále tuto hrozbu nafukuje.

Máme před sebou ale nebezpečný precedent. Současný americký prezident má jako první v dějinách USA v rukou pravomoc usmrtit kteréhokoliv Američana podezřelého z teroristických činů, aniž by se mu dostalo řádného procesního řízení. Zde nemluvíme o masovém vraždění muslimů v průběhu minulé dekády, kdy kvůli americkým invazím přišlo o život milion Iráčanů, desítky tisíc Afghánců a tisíce Pákistánců a Somálců, ačkoliv jde o stejné lidské bytosti jako jsou Američané. Ovšem z hlediska Impéria jde o dosud nepostižitelného amerického občana, který na příkaz své vlády může být podle právních expertů Glenna Greenwalda a Jonathana Turleye ZDE bez soudu zatčen, uvězněn po zbytek svého života, aniž by existoval důkaz o jeho vině -- a nyní nově může být bez obvinění dokonce zavražděn doslova na ulici nebo při náletu bezpilotního letounu.

0
Vytisknout
13320

Diskuse

Obsah vydání | 7. 10. 2011