Nový afghánský režim mučí vězně

11. 10. 2011

čas čtení 1 minuta

Vězni zadržovaní v afghánských věznicích jsou systematicky mučeni. Vyplývá to ze zprávy OSN, v níž se popisuje, jak činitelé nového afghánského režimu vytrhávají vězňlm nehty či kroutí jejich genitáliemi. Téměř polovina vězňů, které vyslýchaly afghánské tajné služby, svědčí, že byli mučeni, a o mučení svědčí třetina osob vyslýchaných afghánskou policií.

Zpráva OSN je založena na rozhovorech s 379 náhodně vybranými vězni, včetně chlapců pod dvacet. Vyplývá z ní, že k systematickému mučení dochází na pětí místech po celé zemi. Jeho cílem je získat přiznání, která jsou často jedinou formou důkazů proti obviněnému.

K týrání věznů dochází ve 47 věznicích ve 24 ze 34 afghánských provincií, i když to "není vládní politika", praví se ve zprávě.

Vězni jsou věšeni ze stropu či ze zdí za zápěstí, jsou biti, většinou gumovými hadicemi a elektrickými kabely, jsou jim drceny genitálie, jsou jim vytrhávány nehty, je jim vyhrožováno znásilněním a elektrickými šoky. Zavazování očí a používání kápí u vězňů je běžná praxe, stejně jako odpírání lékařské péče.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9588

Diskuse

Obsah vydání | 12. 10. 2011