Dobešovo národní desatero, aneb nic, ale naše... a jak to zaplatíme?

11. 10. 2011

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva ProAlt, Iniciativy pro kritiku reforem a na podporu alternativ

Ve čtvrtek 13. října 2011 od 17 hodin pořádá iniciativa ProAlt happening a veřejnou diskusi u permanentního petičního stánku na Náměstí republiky v Praze. Happening i diskuse budou týkat situace ve školství. Happening s názvem "Dobešovo desatero, aneb Nic, ale naše" míří proti záměru ministra Dobeše změnit rámcové vzdělávací programy základních škol a přidat do osnov výchovu k národní hrdosti.

"Vzdělávání by mělo podporovat občanské sebevědomí a dávat lidem rozhled umožňující jejich účast na společenském dění, důraz na vlastenectví a národní hrdost vrací školské osnovy do 19. století," uvedla mluvčí ProAltu Tereza Stöckelová. Podtitul "nic ale naše" vyjadřuje obavy nad souběhem chystaných vládních reforem a zavedením výchovy k vlastenectví. "Reformy ohrožují společenskou soudržnost privatizací veřejných služeb a prohlubováním sociálních a ekonomických nerovností. Sebevědomá společnost nestojí na nacionálních, ale na občanských principech," dále uvedla Stöckelová.

Po happeningu bude následovat veřejná debata s Janem Čulíkem, vysokoškolským pedagogem působícím na univerzitě v Glasgow ve Velké Británii a šéfredaktorem Britských listů. Jan Čulík představí situaci ve vysokém školství ve Velké Británii, kde v současné době kulminuje veřejná diskuse o školném a proměně vysokých škol. Diskuze bude věnována především otázce školného, které je součástí plánované vysokoškolské reformy i v České republice.

"Zpoplatnění vysokoškolského studia přispěje k dalšímu prohlubování sociálních nerovností a zatíží absolventy dluhem na začátku jejich pracovní dráhy. Úroveň školství se tím nezlepší, jen banky budou mít další zdroj příjmu z půjček a úroků. Místo životních šancí nabízí Ministerstvo školství dospívající generaci leda to, aby byli hrdi na svoji příslušnost k národu, který má "Karla IV. a Jaromíra Jágra," jak uvedl ministr Dobeš idnes.cz," dodává Stöckelová.

0
Vytisknout
8201

Diskuse

Obsah vydání | 13. 10. 2011