ProAlt: Demonstrace občanských iniciativ a odborů "byla úspěšná"

23. 10. 2011

čas čtení 2 minuty

tiskoá zpráva

Iniciativa ProAlt považuje sobotní demonstraci proti vládním reformám na náměstí Republiky v Praze za jednoznačný úspěch společného postupu občanských iniciativ a odborů. Protestu se zúčastnilo přes 4 000 občanů z celé republiky, kteří vyjádřili svou nespokojenost s politikou současné vlády a připravovanými "reformními" zákony v daňové, zdravotní, školské a sociální oblasti. Společně rovněž deklarovali odhodlání v protestech pokračovat.

Demonstrace byla vyvrcholením předchozí akce ProAltu, tzv. Měsíce neústupnosti, který byl započat 19. září. Jednalo se především o petiční stan, který byl permanentně, tj. 24 hodin denně, umístěný na náměstí Republiky, kde občané podepisovali petice za přijetí zákona o obecném referendu a proti důchodové reformě. Doprovodným programem permanentního petičního stanu byly diskuse, kulturní akce a výstavy.

Na demonstraci vystoupili kromě představitelů ProAltu také zástupci další iniciativ -- například Václav Krása z Národní rady osob se zdravotním postižením ČR, Tomáš Vokoun z Akčního spolku nezaměstnaných, Ilona Švihlíková za Alternativu zdola a ze Spojenectví práce a solidarity, představitel Ligy starostů Jan Neoral, Eva Novotná z Iniciativy Ne základnám, Kristýna Pešáková z Nesehnutí, zástupkyně Litoměřické výzvy a předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil.

Po projevech se vydal protestní průvod Prahou z náměstí Republiky směrem k Úřadu vlády ČR. Tam vystoupili zástupci čtyř politických stran. Iniciativa ProAlt se jich ptala, zda, pokud se dostanou k moci, zruší asociální reformy Nečasovy vlády. Odpovídali předsedové sociální demokracie Bohuslav Sobotka, komunistů Vojtěch Filip, zelených Ondřej Liška a pirátů Ivan Bartoš. Pozvaný zástupce KDU-ČSL na protestu nevystoupil. Přítomní politici vyjádřili negativní stanoviska svých stran k prováděným reformám a svou připravenost většinu resp. všechny reformy zrušit.

Zástupce ProAltu, Jan Májíček, při svém projevu prohlásil: "Budeme se bránit a budeme bojovat za svá práva. Musíme vytrvat a musíme si dobře pamatovat, kdo co sliboval, slibuje a bude slibovat. Naší zbraní je naše paměť a naše vytrvalost. Až se vrátíte domů, řekněte svým kolegům a přátelům, že odpor má smysl, že je potřeba neustupovat."

Iniciativa ProAlt bude dále pokračovat společně s ostatními iniciativami v protestech a vytvářet prostor pro další kritiku reforem a podporu alternativ.

0
Vytisknout
8205

Diskuse

Obsah vydání | 24. 10. 2011