Newyorská policie sleduje osoby, které si mění jména

26. 10. 2011

čas čtení 1 minuta

Muslimové kteří si mění jména, aby zněla jako tradiční americká, jak to imigranti dělali po celé generace, nebo kteří naopak přijímají arabská jména coby známku přihlášení k víře, jsou vyšetřováni a zapsáni do tajného katalogu newyorské policie. Doklady o tom získala agentura AP.

Policie podle interních dokumentů a rozhovorů monitoruje všechny osoby ve městě, které si mění jména. Ti jejichž jména znějí arabsky nebo mohou pocházet z muslimských zemí jsou důkladně kontrolováni, což zahrnuje prohlížení záznamů o jejich pohybu, trestním rejstříku, obchodních licencích a imigračních dokumentech. Vše je zaznamenáváno do policejních databází pro supervizory, kteří vybírají určitý počet osob pro policejní návštevu.

Program má být součástí pátrání po teroristech domácího původu, kde neexistuje shoda na tom, jaké jsou vlastně varovné signály. Tak jako v jiných programech newyorské policie vzniklých v minulém desetiletí i zde dochází k monitorování chování, jež je chráněno prvním dodatkem Ústavy Spojených států amerických.

AP během zkoumání zahájeného v srpnu odhalila rozsáhlé výzvědné aktivity newyorské policie zaměřené na muslimy, které odstartovaly v září 2001. Policie prováděla sledování celých muslimských čtvrtí, vedla každodenní záznamy o životě obyvatel, včetně toho co lidé jedí, jak se modlí a kde se nechávají stříhat. Infiltrovala desítky mešit a muslimských studentských organizací a vyšetřovala stovky dalších.

Imigranti si po staletí "amerikanizovali" jména. I Rooseveltovi bývali kdysi Rosenvelty. Mluvčí newyorské policie Paul Browne však již dva dny neodpovídá na dotazy ohledně právní přípustnosti programu a toho, zda skutečně vedl k identifikaci nějakého teroristy.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7980

Diskuse

Obsah vydání | 27. 10. 2011