Václav Moravec mohl ušetřit

7. 11. 2011 / Michal Rubáš

čas čtení 2 minuty

U příležitosti nedělní diskuse o zdravotnické reformě předávali dva pozvaní profesoři divákům své letité zkušenosti s takovým tržním pragmatismem, že snad i členové poslaneckého klubu TOP 09 museli při jejich sledování sklápět cudně oči až někam pod koberec.

Podle profesorů si může jenom ten největší prosťáček myslet, že když dnes do nemocnice přicestuje pacient v autě za tři milióny, tak se ve stejném pyžamu postaví do fronty s těmi, kteří přijeli tramvají.

Odborně poučený pohled má podle profesora Pafka vycházet z univerzální zásady, že se nezadatelné právo každého zámožného pacienta používat své prostředky pro své vlastní účely okamžitě odrazí v poddajném chování vedoucího profesora.

Je tedy na čase opustit naivní představu, že se v nemocnici připravuje plán služeb a předepisují lékařské zákroky bez ohledu na značku pacientova automobilu. Ministr Heger by měl do právě schvalované legislativy zahrnout zákonnou povinnost uvádět ve zdravotnické dokumentaci pacienta kopii výpisu z registru motorových vozidel, jinak bude pro Pafka s Pirkem za naivku, jenž nechápe význam této skutečnosti pro organizaci práce na nemocničních odděleních.

Vyjdeme-li z prohlášení obou profesorů, můžeme si modelově představit dnešní nesystémovost, která vládne na příjmu, asi takto: profesor Pafko dostane avízo z vrátnice, že do objektu vjel majitel maserati. Vyjme z trezoru saténové pyžamo, vyjde z kanceláře a postaví se před výtah s nastaveným čelem. Dostane pětku a důstojným krokem se odebere do kanceláře předělat plán služeb.

Nikdo však nemůže profesorům upřít, že tento smysl pro úplatek na straně vedoucích lékařů českých nemocnic může fungovat jako dost pádný argument pro legalizaci dvourychlostního zdravotnictví. Na celé včerejší debatě tak zaráží jiná věc, a to Moravcova nehospodárnost. Kdyby si moderátor k přednesení jediného argumentu namísto dvou profesorů zamluvil pouze jednoho, mohl ušetřit na spropitném.

0
Vytisknout
18381

Diskuse

Obsah vydání | 9. 11. 2011