Mazání medu kolem úst, aneb (nikoliv ojedinělá) predikce ministra Drábka

14. 11. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 6 minut

Tak nějak se dá charakterizovat zamýšlená valorizace důchodů v  r. 2012. Abychom si rozuměli, průměrný starobní důchod se má od ledna zvýšit o "závratných" 174 korun přesto, že ještě v létě ministerstvo práce a sociálních věcí počítalo ve vyhlášce (ta předchází valorizaci) s průměrem 259 korun. To je ten med kolem úst! Zdůrazňuji, že šlo o již vykalkulovanou částku na základě nějakých analýz vývoje české ekonomiky! Nicméně vše je jinak, protože jak se vyjádřil ministr Drábek, "šlo jen o orientační výpočet, opřený (zřejmě nedostatečně) o tehdejší (cca 3-4 měsíce zpátky) makroekonomickou predikci".

Nechci z pana ministra dělat s prominutím blbce, ale proč on dělá blbce z důchodců? Pokud by se pan ministr s ohledem na "orientační makroekonomickou predikci" seknul řekněme o nějakou tu korunu, ještě by to bylo únosné, ale udělat sekeru 85 korun (1/3 původní částky), to už je pěkná rána vedle! Popravdě řečeno, ani těch "virtuálních" 259 korun by nebylo na dnešní dobu a situaci nic moc!

Aby toho nebylo málo, ministr Drábek taktně obešel vyjádření k dřívějším slibům, že vláda bude valorizací kompenzovat i zdražování, spojené s plánovaným zvyšováním DPH! Zase jsme se nechali opít rohlíkem! To je vyjádření velmi, ale opravdu velmi kulantní, protože správně se tomu říká lež! U koaliční, rozpočtově zodpovědné vlády to není poprvé -- a mohu s klidným svědomím prohlásit, že ani naposledy! Vlastně je tím už pověstná (viz "pravdomluvnost" v aférách pánů Vondry, Bartáka, Drobila, naposledy Kocourka - bez komentáře). Ale k věci.

Avizovaných 174 korun jako valorizovaná částka důchodu, jak jsem se někde dočetl, znamená přilepšení důchodcům v reálné cenové hladině o 2 ks pšeničných bulek v prodejní "akci", tedy 2,90 Kč za kus (běžná cena 3,90 Kč za kus) na den! To je právě těch 5,80 Kč na den ze 174 přidaných korun! Směšné, že? Spíše však smutné, protože má-li to být podle vlády, respektive ministra Drábka valorizace, která má něco vyrovnávat, kompenzovat či snad vylepšovat, tak je to opravdu neskutečný výsměch milionům důchodců, arogance vlády, která nemá obdoby. Fakta říkají, že životní náklady by se měly v příštím roce zvýšit o cca 313 korun, očekává se zvýšení DPH a také mj. zdražení energií, nájmů a služeb.

Co asi pomůže důchodci 174 korun měsíčně, jestliže k dnešnímu stavu stoupnou životní náklady možná o pětistovku měsíčně, ne-li více? A v to nepočítám případné nemalé výdaje za léky na nepředvídatelné zdravotní problémy, nemluvě o nemoci! A je také nutné připomenout, že se jedná o průměrnou částku 174 korun, což znamená, že je hodně takových, kteří ten ideální průměr stávajících důchodů zdaleka nedosahují, protože základní výměra důchodu se má od ledna zvednout o "závratných" 40 korun, procentní část výměry pak o 1,6 procenta! Fascinující!

Počítám-li dobře, pak průměrná valorizovaná částka 174 korun měsíčně činí při mém skromném odhadu počtu důchodců v ČR (2,5 milionu, ale mohu se mýlit) roční výdaje ze státního rozpočtu odhadem více jako 5 miliard korun. Suma je to na dnešní podmínky takřka závratná, ta mnohdy velmi podstatně chybí jinde -- a proto zase musí vláda učinit jiná opatření, aby ty chybějící peníze někde (u občanů) "zkasírovala"! (K 31. březnu 2010 český stát evidoval  2 797 939 důchodců - pozn. KD.)

Napadá mne tedy taková kacířská myšlenka -- a sice, aby vláda valorizaci důchodů v r. 2012 vůbec nerealizovala. Vidím to tak, že důchodce se bez těch dvou bulek denně jistě obejde, na druhé straně v konečném efektu stát ušetří více jak pět miliard korun, které může použít tam, kde se jich zcela evidentně nedostává. Já vím, mnohý z čtenářů si pomyslí, že mi asi přeskočilo či jsem se zbláznil a já jej úplně chápu. Vezmu-li to však čistě pragmaticky, bylo by to řešení rozumné, ovšem z pohledu tvrdé a prověřené reality se nabízí velmi vážná a opodstatněná obava, že by tyto peníze byly zase jen "vodou na mlýn" všem těm vládním asociálům, podvodníkům, lhářům a zlodějům, kteří by tyto peníze dali do oběhu v jiné sféře příjemců! A v tom je právě ten největší zádrhel. Dnešní vládě, potažmo koaličním poslancům, není radno věřit! Konec konců (a výzkum veřejného mínění má podobné výsledky), vládě dnes věří sotva jedna čtvrtina občanů (po Kocourkově faux pas si tím nejsem zcela jistý)! S takovou vizitkou bych se jako člen takové vlády měl urychleně "vrátit do hrobu", ale v tom případě bych nešel ani k hrobníkovi a zakopal se sám! A hodně hluboko! Jenže, "to neznáte vládní mršku". Ta od koryta? Ani náhodou!

Ale uznejte, že v principu to není špatná myšlenka, jen ten konec by byl, ne naší vinou, katastrofálnější, než si dovedeme představit. Páni ministři Drábek, Heger, Kalousek, ale i Nečas, Vondra, Kocourek a další, ne že by neuměli vládnout, to oni umí, jen nevládnou pro občany, ale občanům. To je špatné a nedemokratické! Leč koho to ve vládě a koalici zajímá, že? Takže nakonec budeme rádi i těm dvěma bulkám denně, které si budou moci důchodci dopřát! Samozřejmě, bez toho slibovaného medu, podotýkám.

0
Vytisknout
8130

Diskuse

Obsah vydání | 15. 11. 2011