Krize v eurozóně vyvolala napětí mezi Británií a Německem

16. 11. 2011

čas čtení 2 minuty

Angela Merkelová a David Cameron se mají v pátek sejít k novým rozhovorům o krizi v eurozóně. Rozhodně bude co řešit: Političtí spojenci německé kancléřky totiž prohlásili, že nenechají Británii beztrestně vyváznout z odmítnutí podpořit evropskou daň z finančních transakcí.

Lídr CDU ve Spolkovém sněmu Volker Kauder na stranické konferenci řekl, že "Británie nese zodpověnost za úspěch Evropy. - Rozumím tomu, že si Britové tohle [daň z finančních transakcí] nepřejí, když generují skoro 30% svého hrubého domácího produktu z byznysu na finančních trzích v londýnské City. Jenže snaha sledovat vlastní prospěch a odmítnutí přispět není zpráva, se kterou necháme Brity jen tak odejít."

Transakční daň z akcií a dalších burzovních obchodů v City, jinak známá coby Tobinova daň či daň Robina Hooda, má podporu francouzského prezidenta a předních britských nevládních organizací. Ale britská vláda klade odpor jejímu zavedení, pokud by totéž neudělaly i Spojené státy a další přední ekonomiky světa.

Když byl dotázán na Kauderovo vyjádření, mluvčí kancléřky řekl, že se v příštích týdnech, měsících a letech zřetelně rýsuje debata ohledně podoby Evropy a není možno se vyhýbat strukturálním problémům evropských zemí. Evropa teď údajně "hovoří německým jazykem" úsporných opatření.

Krize přiměla Německo pracovat na dalekosáhlých plánech měnících znění evropských smluv, které by donutily Camerona, aby za odmítnutí daně z finančních transakcí zaplatil. A to by zase mohlo vyostřit spory mezi liberálními demokraty a euroskeptickými konzervativci v britské vládní koalici.

Údaje zveřejněné v úterý Evropskou komisí ukázaly, že ekonomický růst mezi červencem a zářím dosáhl v sedmnácti zemích eurozóny i v celé sedmadvacítce pouze hodnoty 0,2%. Většina z toho připadá na Německo a Francii. V loňském roce pouze Řecko, Portugalsko a Kypr rostly pomaleji než Británie. Zatímco celá eurozóna zaznamenala růst o 1,4%, britská ekonomika pouze 0,5%.

Údaje naznačují, že nezaměstnanost mladých v Británii se přehoupla přes psychologickou hranici jednoho milionu (přesné údaje budou publikovány teprve dnes). Ministr obchodu Vince Cable se pokusí dosáhnout uklidnění zavedením finančních podpor pro malé firmy, tak aby přijaly více až 20 000 učňů ve věku 16-24 let. Odbory tvrdí, že od posledních voleb nezaměstnanost mládeže vzrostla o 93%.

Ministři se obávají, že ať už 29. listopadu oznámí jakýkoliv plán na podporu růstu, bude vzhledem ke kolapsu spotřebitelské poptávky neadekvátní.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9030

Diskuse

Obsah vydání | 16. 11. 2011