Němečtí ultrapravicoví teroristé nacházeli v ilegalitě podporu spoluobčanů

18. 11. 2011

čas čtení 1 minuta

Více jak třináct let se věřilo, že členové ultrapravicové teroristické buňky v saském Cvikově zmizeli. Jenže ukazuje se, že nebyli nikde v hlubokém podzemí. Naopak udržovali spoustu kontaktů v rámci pravicově extrémistické scény v několika spolkových zemích.

Když zjistila, že její přátelé jsou mrtví, vyhodila Beate Zschäpeová do vzduchu svůj byt ve Cvikově a zmizela. Druhý den ráno zavolala rodičům Uweho Mundlose a matce Uweho Böhnhardta, aby jim řekla, že jejich synové jsou po smrti.

Není jasné, co dělala Zschäpeová v dalších dvou dnech. Ale minulé pondělí se nakonec objevila na policejní stanici v Jeně a řekla policistům, že je ta, kterou hledají. Podle zdrojů časopisu Spiegel se mezitím snažila najít obhájce, který by ji coby členku ultrapravicové teroristické buňky byl ochoten hájit. Nakonec se jí ujal jeden expert na trestní právo.

Když se Zschäpeová 8. listopadu objevila na policii, znamenalo to konec více než desetiletého života v podzemí. Jenže kde údajní spiklenci trávili život od roku 1998, kdy zmizeli? Existuje řada indicií svědčících o tom, že výšezmíněné trio podezřelé ze zabití deseti osob mělo spoustu pomocníků. A i když možná mělo hlavní základnu ve Cvikově, udržovalo současně kontakty v několika dalších částech země.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6547

Diskuse

Obsah vydání | 18. 11. 2011