Politici dělají pouze to, co jim svou nečinností umožňujeme

22. 11. 2011 / Ladislav Stalmach

čas čtení 2 minuty

17. listopadu, dvaadvacet let od sametu jsem znovu vyšel na náměstí a znovu jsem tam potkal tisíce nespokojených spoluobčanů. Mezi stovkami transparentů mne zaujal ten, který jsem použil jako nadpis. "POLITICI DĚLAJÍ POUZE TO, CO JIM SVOU NEČINNOSTÍ UMOŽŇUJEME". A uvědomil jsem si, že jsme jim skutečně tolerovali všechno. Krádeže, úplatky, nekompetentnost, útlak, zradu, výsměch.

Demonstraci, která proběhla na Václavském náměstí a které se účastnilo pět tisíc lidí všech věkových i společenských kategorií, organizovalo hnutí PROALT a odbory. Její původní myšlenka byla vystoupení proti reformám současné vlády, ale měl jsem pocit, že lidé zde přišli s daleko širší paletou obvinění proti naší politické scéně a že už nazrává čas na změnu.

Změnu ovšem nepřinese jedna, byť zdařilá demonstrace. Každé hnutí potřebuje vývoj, čas, aktivitu mas. Na Václaváku vystoupili známí filosofové, kteří občas používali neznámá slova, bojovníci za lidská práva, kteří by možná nemuseli bojovat i obyčejní naštvaní lidé, kteří jmenovali konkrétní příklady selhání, k nim přiřazovali konkrétní jména politiků a používali konkrétní slova- ZLODĚJI, PODVODNÍCI, ZRÁDCI.

Obracím se na vás, kteří jste na náměstích v Praze, Brně, Ostravě či Olomouci nebyli, a přesto se domníváte, že naše země, slovy Václava Havla "nevzkvétá".

Využijte příští příležitost a dejte vědět těm, kteří nás zadlužili na celé generace, dovolili bezprecedentní rozkrádání našeho společného majetku a z těchto krádeží dnes umožňují financovat tvorbu zákonů, které nás mají dále zbídačovat, že jsme je volili proto, aby zodpovědně spravovali Českou republiku a že už se nechceme účastnit veřejného dění jen jednou za čtyři roky při zmanipulovaných volbách, jejichž pravidla nám neumožňují vyjádřit náš skutečný názor. Nebuďme tedy nečinní! Nedovolme vládě věci, se kterými naprostá většina z nás nesouhlasí!

0
Vytisknout
11184

Diskuse

Obsah vydání | 23. 11. 2011